ВСТС: Адвокати притишћу правосуђе Адвокати: ВСТС се крије од проблема

Жељка Домазет
ВСТС: Адвокати притишћу правосуђе Адвокати: ВСТС се крије од проблема

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ саопштио је да је иступање у медијима сарајевских адвоката Васвије Видовић и Владе Адамовића у својству свједока у истрази против судије Суда БиХ Азре Милетић непримјерено и да представља притисак на рад Тужилаштва и Суда БиХ.

Видовићева и Адамовић су поручили ВСТС-у да треба да се баве својим обавезама и нагомиланим проблемима у правосуђу, а не изјавама адвоката.

Адвокати су саслушани прије неколико дана у вези са прислушкивањем Милетићеве, а након што су дали изјаве у Тужилаштву БиХ устврдили су да је Милетићева почела озбиљно да смета у неким предметима због ставова које заступа и да је позната као судија који одговорно ради свој посао. Видовићева је изјавила да иза монтираног процеса против Милетићеве стоји тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара.

- Непримјерене изјаве и притисци адвоката који се појављују у улози свједока доприносе стварању неповјерења јавности у правосудни систем БиХ - саопштено је из ВСТС-а, који је позвао Адвокатску комору ФБиХ да предузме одговарајуће мјере против адвоката.

У ВСТС-у истичу да је Видовићевој и Адамовићу, као адвокатима, јасна улога свједока у поступку, те да утолико више изненађује чињеница да су се оглушили о постулате своје професије излазећи у јавност са непримјереним изјавама.

- Такође им је позната разлика између спекулација појединаца у медијима с циљем креирања правне несигурности и чињеница и доказа који морају бити предочени на суду за квалитетно и ефикасно процесуирање предмета - наводи ВСТС.

Видовићева је казала "Гласу Српске" да је шокирана реакцијом ВСТС-а наводећи да се баве изјавама адвоката у ситуацији када су тужилаштва и судови у БиХ бременити проблемима.

- Међу многобројним проблемима су и очигледне појаве непотизма и разних злоупотреба о којима говорим јавно. Нека се ВСТС позабави озбиљним кривичним пријавама које тужиоци држе у ладицама против појединих чланова ВСТС-а. Стојим иза сваке своје изјаве. Тужилаштво БиХ је злоупотријебило позицију и јавности саопштило да смо колега Адамовић и ја свједоци и да се доводимо у везу са кривичним поступком који се води против Милетићеве - казала је Видовићева.

Додала је да не види ништа спорно у томе што је јавности казала због чега је позвана у Тужилаштво.

- Говорила сам и раније, а говорићу и даље јавно о негативним појавама у правосуђу које се дешавају пред мојим очима. Нека се ВСТС позабави пријавом коју сам поднијела против тужиоца Чампаре који је злоупотријебио положај и фалсификовао доказе у појединим предметима, а не нашим изјавама - истакла је Видовићева наводећи да је реакција ВСТС-а типична за ове институције које се баве споредним послом и настоје дисциплиновати адвокате, а не радити оно што им је примарна улога.

Адамовић је нагласио да је изненађен реакцијом ВСТС-а и тумачењем обавезе адвоката.

- Владо Адамовић одлично зна своја права и обавезе, а ВСТС-у поручујем да се држи својих права и обавеза - рекао је Адамовић.

Милетићева је недавно ухапшена због сумње да је од Раме Бркића и Сенада Шабића тражила 100.000 КМ како би им изрекла што мању казну. Суд БиХ одредио јој је једномјесечни притвор, али на рочишту за одређивање притвора тужилац није изнио ниједан доказ да је примила новац, а нису ни пуштени транскрипти прислушкиваних разговора. Истрага је након хапшења Милетићеве проширена на још једну особу, чији идентитет није објављен, због сумње да је одала службену тајну, односно да је Милетићевој рекла да је прислушкују у оквиру истраге.

Сумње

Васвија Видовић и Владо Адамовић тврде да је Азра Милетић изузетан човјек и судија изузетног знања, способности и храбрости. Подсјетили су да је судила по Кривичном закону СФРЈ, а не ретроактивном примјеном Кривичног закона БиХ, те да ниједан њен предмет није пао у Европском суду за људска права у Стразбуру. Изразили су и сумњу да их је Тужилаштво намјерно позвало за свједоке да не би могли да буду адвокати Милетићеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана