VSTS: Advokati pritišću pravosuđe Advokati: VSTS se krije od problema

Željka Domazet
VSTS: Advokati pritišću pravosuđe Advokati: VSTS se krije od problema

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH saopštio je da je istupanje u medijima sarajevskih advokata Vasvije Vidović i Vlade Adamovića u svojstvu svjedoka u istrazi protiv sudije Suda BiH Azre Miletić neprimjereno i da predstavlja pritisak na rad Tužilaštva i Suda BiH.

Vidovićeva i Adamović su poručili VSTS-u da treba da se bave svojim obavezama i nagomilanim problemima u pravosuđu, a ne izjavama advokata.

Advokati su saslušani prije nekoliko dana u vezi sa prisluškivanjem Miletićeve, a nakon što su dali izjave u Tužilaštvu BiH ustvrdili su da je Miletićeva počela ozbiljno da smeta u nekim predmetima zbog stavova koje zastupa i da je poznata kao sudija koji odgovorno radi svoj posao. Vidovićeva je izjavila da iza montiranog procesa protiv Miletićeve stoji tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara.

- Neprimjerene izjave i pritisci advokata koji se pojavljuju u ulozi svjedoka doprinose stvaranju nepovjerenja javnosti u pravosudni sistem BiH - saopšteno je iz VSTS-a, koji je pozvao Advokatsku komoru FBiH da preduzme odgovarajuće mjere protiv advokata.

U VSTS-u ističu da je Vidovićevoj i Adamoviću, kao advokatima, jasna uloga svjedoka u postupku, te da utoliko više iznenađuje činjenica da su se oglušili o postulate svoje profesije izlazeći u javnost sa neprimjerenim izjavama.

- Takođe im je poznata razlika između spekulacija pojedinaca u medijima s ciljem kreiranja pravne nesigurnosti i činjenica i dokaza koji moraju biti predočeni na sudu za kvalitetno i efikasno procesuiranje predmeta - navodi VSTS.

Vidovićeva je kazala "Glasu Srpske" da je šokirana reakcijom VSTS-a navodeći da se bave izjavama advokata u situaciji kada su tužilaštva i sudovi u BiH bremeniti problemima.

- Među mnogobrojnim problemima su i očigledne pojave nepotizma i raznih zloupotreba o kojima govorim javno. Neka se VSTS pozabavi ozbiljnim krivičnim prijavama koje tužioci drže u ladicama protiv pojedinih članova VSTS-a. Stojim iza svake svoje izjave. Tužilaštvo BiH je zloupotrijebilo poziciju i javnosti saopštilo da smo kolega Adamović i ja svjedoci i da se dovodimo u vezu sa krivičnim postupkom koji se vodi protiv Miletićeve - kazala je Vidovićeva.

Dodala je da ne vidi ništa sporno u tome što je javnosti kazala zbog čega je pozvana u Tužilaštvo.

- Govorila sam i ranije, a govoriću i dalje javno o negativnim pojavama u pravosuđu koje se dešavaju pred mojim očima. Neka se VSTS pozabavi prijavom koju sam podnijela protiv tužioca Čampare koji je zloupotrijebio položaj i falsifikovao dokaze u pojedinim predmetima, a ne našim izjavama - istakla je Vidovićeva navodeći da je reakcija VSTS-a tipična za ove institucije koje se bave sporednim poslom i nastoje disciplinovati advokate, a ne raditi ono što im je primarna uloga.

Adamović je naglasio da je iznenađen reakcijom VSTS-a i tumačenjem obaveze advokata.

- Vlado Adamović odlično zna svoja prava i obaveze, a VSTS-u poručujem da se drži svojih prava i obaveza - rekao je Adamović.

Miletićeva je nedavno uhapšena zbog sumnje da je od Rame Brkića i Senada Šabića tražila 100.000 KM kako bi im izrekla što manju kaznu. Sud BiH odredio joj je jednomjesečni pritvor, ali na ročištu za određivanje pritvora tužilac nije iznio nijedan dokaz da je primila novac, a nisu ni pušteni transkripti prisluškivanih razgovora. Istraga je nakon hapšenja Miletićeve proširena na još jednu osobu, čiji identitet nije objavljen, zbog sumnje da je odala službenu tajnu, odnosno da je Miletićevoj rekla da je prisluškuju u okviru istrage.

Sumnje

Vasvija Vidović i Vlado Adamović tvrde da je Azra Miletić izuzetan čovjek i sudija izuzetnog znanja, sposobnosti i hrabrosti. Podsjetili su da je sudila po Krivičnom zakonu SFRJ, a ne retroaktivnom primjenom Krivičnog zakona BiH, te da nijedan njen predmet nije pao u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Izrazili su i sumnju da ih je Tužilaštvo namjerno pozvalo za svjedoke da ne bi mogli da budu advokati Miletićeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana