Бранковић: Ако Савјет безбједности почне расправу о БиХ, Генерална скупштина не може о резолуцији

СРНА
Бранковић: Ако Савјет безбједности почне расправу о БиХ, Генерална скупштина не може о резолуцији

БЕОГРАД- Ако Савјет безбједности УН почне да расправља о ситуацији у БиХ, укључујући и о Сребреници, онда према правилима процедуре и Повељи УН, Генерална скупштина УН не може да расправља о резолуцији, која је поднијета за Сребреницу, изјавио је Срни некадашњи амбасадор Србије при УН Бранко Бранковић.

"Ово је седница на захтјев једног од чланова Савета безбедности, а то је Русија. Докле год Савет безбедности на дневном реду има Сребреницу, Генерална скупштина не може о томе да прича и заседа", истакао је Бранковић.

Бранковић напомиње да, ако се у свјетској организацији буду држали правила процедуре, када почне Савјет безбједности, Генерална скупштина више нема шта ни да засједа, ни да прича о резолуцији о Сребреници.

"Чак и да Немачка и остали бандити покушају да сазову седницу Генералне скупштине, поставља се питање да ли ће генерални секретар упозорити председника Генералне скупштине да он не сме да сазове седницу, док год је то на дневном реду Савета безбедности", навео је Бранковић.

Он је оцијенио као јако добар потез захтјев Русије за сједницу Савјета безбједности УН о БиХ, те додао да је оптимистичан.

"Чињеница је да, чим су одгодили разматрање резолуције, значи да им се цела њихова кула о могућем усвајању резолуције порушила и да сад покушавају нешто да ураде", навео је Бранковић.

Он је подсјетио да је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија рекао да се одгађа расправа у Генералној скупштини о резолуцији, јер треба у документу нешто да се доради.

"То значи да нису добили потребну већину, чим одлажу, јер да су сигурни да је имају увелико би гласали. Захтев Русије да се одржи седница Савета безбедности о томе долази им као `додатак на скупоћу`", рекао је Бранковић.

Он је оцијенио да су у великој муци сви који предлажу резолуцију.

"Мислим да ће на крају морати то, не да скину са дневног реда, већ да одгоде. Политичка ситуација је таква да они који су предложили резолуцију не смеју да изгубе, односно да резолуција не добије одговарајући већину", указао је Бранковић.

Јер, додао је он, уз овај фијаско око Украјине и свега у шта се Запад упетљао, још то да им дође на главу, одмах могу да иду кући.

Бранковић, који је већ 30 година српски дипломата у УН, појаснио је да сједница Савјета безбједности УН о резолуцији о Сребреници није ванредна, јер Савјет свакодневно ради и зајседа и надлежан је за очување мира и међународне безбједности, тако да не постоје ванредне и редовне, него само заказане сједнице.

На захтјев Русије данас би требало да буде одржана сједница Савјета безбједности УН о БиХ, а српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић званично је затражила обраћање путем видео-линка.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је Русија, како сада ствари стоје, успјела да се избори да се одрже двије сједнице Савјета безбједности УН о БиХ, те да је то добра прилика да српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изнесе своје ставове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана