Ђокић осудио усвајање Резолуције и позвао на смиривање ситуације: Када највише грми, најмање пада киша

ГС
Ђокић осудио усвајање Резолуције и позвао на смиривање ситуације: Када највише грми, најмање пада киша

Социјалистичка партија осудила је намјере усвајања Резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама. Предсједник СП-а Петар Ђокић одбацио је интенцију, како каже, да се "српском народу стави етикета геноцидног".

“Ми смо увијек били слободарски народ, за једнакост свих народа. У тој борби смо у два рата помогли у ослобођењу и других народа. Ми смо другим државама и народима помагали да остваре статус и државност коју раније нису имали”, рекао је Ђокић.

Подсјетимо, предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић, али и бројни други политичари и активисти, изјавили су у Нацрту УН резолуције о Сребреници нигдје не спомиње народ, држава нити колективна одговорност те да се осуђују сви ратни злочини, злочини против човјечности и глорификација ратних злочинаца без бозира коме припадали.

Осврнуо се и на претходни рат, па на пресс конференцији одржао и “мини историјски час о претходном рату деведесетих”.

“Нећемо никада бити поносни на нечасно дјело било ког појединаца, било српске, било које друге војске. Било је злочина и српског народа, али и злочина бошњачког и хрватског народа над Србима. О тим злочинима над Србима се говори у тишини”, навео је, преноси Н1.

Сматра да се смањује карактер злочина који су чинили Бошњаци и Хрвати.

“Сваки облик неправде не прихватимо. А ово што жели учинити Генерална скупштина УН је велика неправда која може нарушити односе између народа. Позивам бошњачке елите да се ограде да и они кажу да одбацују да је српски народ геноцидан. Није постојала геноцидна намјера, да је постојала, онда данас не би било Сребренице. Обновљен је град, насеља у којима су живјели и Бошњаци Срби. То што нема становништва, нису криви Срби, њихов је избор да су се настанили и остали у Сарајеву, Вогошћи, Тузли. Жалим због огромног броја жртава бошњачког народа тих дана јула, али жалим и за српским жртвама 3500 њих у Подрињу”, нагласио је Ђокић.

Закључио је да “када највише грми, најмање пада киша”, алудирајући на помињање рата у јавности. Позива на смиривање ситуације.

“Не постоји критична маса која хоће да ратује, постоје појединци, луђаци, који су у мањини”, додао је.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана