Возови одвезли “Жељезнице” у плус

Маријана Миљић Бјеловук
Возови одвезли “Жељезнице” у плус

БАЊАЛУКА - Предузеће “Жељезнице РС” ( ЖРС) другу годину заредом позитивно послује, а 2019. годину завршило је са добити од 1,73 милиона марака.

“Жељезнице РС” су 2018. годину завршиле у плусу од 28,5 милиона марака, а до тада су само биљежиле губитке.

Вршилац дужности генералног директора “Жељезница РС” Славко Глигорић рекао је “Гласу Српске” да је предузеће повећало приходе, те смањило губитке у односу на годину раније.

- Такође, остварена добит већа је него што смо планирали. Све обавезе извршавамо на вријеме, како према добављачима, тако и према запосленима и институцијама Српске - казао је Глигорић.

Када је ријеч о радној снази, он је рекао да “Жељезнице” имају тренутно на платном списку  око 2.250 радника те да је у плану даље смањење броја запослених.

- Тренутно је вишак око 170 радника. У плану је да око 100 њих буде пензионисано у току године, а такође ћемо понудити и стимулативне отпремнине. Покушаћемо чак и да повећамо отпремнине за одлазак из предузећа - навео је Глигорић.

Он, с друге стране, наглашава да ово јавно предузеће остаје без квалификоване радне снаге неопходне за сам процес рада, јер поједини радници испуњавају услове и одлазе у пензију, док други одлазе због ниских примања.

- На тржишту влада велико интересовање за поједине занатлије, због чега поједини и напуштају предузеће и одлазе у фирме које их више плаћају. Радићемо и на преквалификацији и доквалификацији радне снаге и спроводити друге методе како нико не би остао без посла и како бисмо упослили све постојеће раднике. На тај начин донекле ћемо ријешити и проблем мањка потребне радне снаге одређених профила - навео је Глигорић и додао да преговарају са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите о рјешавању проблема збрињавања оних радника који су ратни војни инвалиди и које не могу нигдје распоредити у оквиру предузећа.

Нагласио је да стање у “Жељезницама” тренутно није забрињавајуће те да раде пуним темпом, од превоза до одржавања одређених дионица.

- Имамо новца на рачунима. Све своје обавезе извршавамо на вријеме - навео је Глигорић.

Он је подсјетио да су “Жељезнице” у процесу организационог и финансијског реструктурирања.

- То се ради према Закону о стечају. Тренутно је на потезу Привредни суд у Добоју и мислим да ћемо брзо добити судског повјереника који ће пратити реализацију читавог процеса. Кроз организационо реструктурирање правићемо нову макро и микро организацију, односно нови облик предузећа. Видјећемо да ли ће то бити холдинг или два независна предузећа, која ће имати своје самосталне рачуне. Вјерујемо да ће суд донијети позитивну одлуку, односно да предузеће не иде у стечај, већ да буде именован повјереник који ће пратити процес реструктурирања - рекао је Глигорић.

Запошљавање

“Жељезнице РС” су крајем фебруара расписале јавни позив за запошљавање 19 радника.

- На јавни позив који смо расписали у јануару није се јавио ниједан варилац, док се за остала радна мјеста јавио довољан број заинтересованих. Половином марта расписаћемо још један јавни позив за запошљавање како бисмо имали потребан број радника за несметан рад - казао је Славко Глигорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана