Возили службене аутомобиле без регистрације

Ведрана Кулага Симић
Возили службене аутомобиле без регистрације

САРАЈЕВО - Центар за уклањање мина БиХ (БХМАК) лани је искеширао више од 3.000 марака како би покрио написане казне због употребе службених возила којима је истекла регистрација, а извјештај о раду за 2019. није стигао до надређених због пресељења службеника у нове просторије.

То су, између осталог, открили ревизори и навели у најновијем извјештају о финансијској ревизији за прошлу годину Центра у којем је руководству скренута пажња да морају да се озбиљније посвете рјешавању отворених питања и проблематичних сектора.

Анализом стања у тој институцији на нивоу БиХ уочене су бројне слабости у функционисању интерних контрола, а у неким образложењима у Центру су навели да им је недостајало службеника, због оправданог одсуства.

Један од планова Центра био је да додатно развију систем финансијског управљања и контроле, али то је пропало. Саша Обрадовић именован је за директора Центра крајем јула 2019. године, а у ревизорском извјештају је наведено да је директор руководиоцима јединица послао допис крајем августа у коме их обавјештава да покреће активности у циљу стратешког управљања најзначајнијим ризицима у БХМАК-у те да му доставе све шта су радили. Наведено је и да двије организационе јединице које нису извршиле своју претходне године дефинисану обавезу достављања извјештаја, али ни након нове ургенције из половине новембра то нису урадиле.

План и програм рада БХМАК-а за 2019. годину усвојио је Савјет министара БиХ у августу те године, али извјештај о раду за 2019. годину није сачињен нити достављен министрима.

- Као разлог је наведено пресељење у нове просторије у јануару 2020. године и с тим у вези повезани проблеми у координацији активности које се односе на извјештавање - пише у ревизорском извјештају.

Укупни расходи заустављени су на 5,52 милиона што је мање, у односу на планиране, за нешто више од пола милиона марака. Од тога је за употребу службених возила у 2019. години дато 238.000 КМ. Ревизори су им указали да би требало да изврше анализу возног парка и, у циљу економичног и ефикаснијег пословања, за возила која су у лошем стању или неисправна и стварају трошкове предузму одговарајуће активности.

- Поступцима ревизије утврђено је да систем интерних контрола употребе службених возила у дијелу праћења важења регистрације и осигурања возила није успостављен на адекватан начин. Као посљедица тога, БХМАК је користио службена возила којима је истекла регистрација те је на име прекршаја за управљање нерегистрованим службеним возилима из буџета Центра плаћено више казни чија укупна вриједност износи 3.120 КМ - навели су ревизори, а на сајту Центра је ових дана објављено да продају неколико возила.

Комисија

Члановима Комисије за деминирање у ранијем сазиву истекао је мандат крајем октобра 2019. године због чега је био евидентан и застој у надзору и подршци процесу деминирања у БиХ од стране Савјета министара. Нови чланови су именовани 30. априла ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана