Вода опет стигла до кућних прагова

Анита Јанковић
Вода опет стигла до кућних прагова

Бањалука - Раст водостаја ријека у РС задао је главобољу многим становницима, а најкритичније је у Дервенти, гдје Укрина пријети кућама, док је једно домаћинство у Српцу евакуисано, а више их је одсјечено.

Шеф дервентске Цивилне заштите Драгољуб Кукић рекао је јуче да је донесена одлука о проглашењу ванредне одбране од поплава због наглог повећања водостаја Укрине.

- За сада је угрожено десетак кућа, али проблем је што Укрина расте сваки сат по 15 центиметара и што је редовна квота одбране од поплава већ премашена - каже Кукић.

Он је истакао да су екипе Цивилне заштите и механизација на терену, али да прогноза није оптимистична.

- Најугроженије су куће у насељу Лужани и градски дио према индустријској зони, али комплетно подручје уз корито ријеке биће изложено опасности ако ријека настави да расте. Проблем прави вјештачко језеро Дренова, јер се прелива, што повећава ниво Укрине - рекао је Кукић.

Владо Кнежевић из Дервенте већ је почео подизати намјештај на више етапе, јер му је вода дошла пред праг.

- За сат вода је напунила двориште и само што није ушла у кућу. То је вода из канала, а не из ријеке, јер неки насипи нису завршени. Да бих спасио свиње, морао сам да их одвезем код комшије, а ми ћемо спавати у поткровљу - казао је он.

Слична ситуација је и код Маре Миланковић из насеља Дервентски Луг, чија је кућа удаљена 400 метара од Укрине.

- Пакујем ствари, јер се огласила сирена за узбуну - каже Миланковићева.

Неповољна ситуација је и на подручју Српца гдје је усљед изливања ријеке Врбас најмање 19 кућа остало одсјечено, а из једног домаћинства евакуисани су укућани и стока.

- У мјесту Лилић је 14 кућа одсјечено, у Старим Мартинцима четири и једна кућа у Туковима. Њима се не може прићи копненим путем. Ниво Врбаса се смањује, али сад се повећава водостај Саве и у насељима Гај и Бајинци већ имамо четири куће заплављене - рекао је самостални стручни сарадник за послове Цивилне заштите у Српцу Далибор Кошутић.

Права драма јуче се одвијала и у Модричи, гдје су припадници општинске Цивилне заштите и рониоци спасавали два чобанина који су се јуче ујутро у мјесту Дуго Поље пробудили опкољени набујалом ријеком Босном.

- Евакуисали смо 200 од укупно 700 оваца. Настављамо са послом. Терен је захтјеван, све иде споро, због чега смо тражили помоћ из Градачца - каже самостални стручни сарадник за Цивилну заштиту у Модричи Жељко Терзић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић јуче је прогласио стање редовне одбране од поплава, јер је водостај Сане достигао 420 центиметара, што представља критичан ниво те ријеке. Редовне мјере заштите од поплава јуче су проглашене и у Новом Граду због раста водостаја Уне и Сане. У Цивилној заштити РС кажу да прате стање свих водостаја те да нема разлога за бригу, јер се стање смирује.

На сједници Владе РС јуче је констатовано да је у појединим локалним заједницама дошло до изливања мањих водотока и бујичних потока и процијењено је да нема непосредне опасности од изливања већих водотока. Републичка управа Цивилне заштите задужена је да прати ситуацију на терену и редовно обавјештава Владу.

Снијег у Шипову и Кнежеву

Док се многобројне општине у РС боре са воденим бујицама и стрепе од поплава, у појединим дијеловима РС нападао је снијег. Да се зима још не предаје јуче се увјерило становништво Шипова и Кнежева, гдје је освануо снијег. Малишани из ових општина, по свему судећи, још ће имати времена да уживају у зимским радостима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана