Вишковић: Српска трага за још 1.652 нестала лица

Срна
Вишковић: Српска трага за још 1.652 нестала лица

ПЕТРОВО - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас на Озрену да Српска потражује 1.652 нестала лица и да се са српским жртвама нико неће играти, те као сраман оцијенио досадашњи рад Института за нестала лица БиХ.

Вишковић је током обраћања на обиљежавању Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату навео да је Институт од 2008. године идентификовао свега 265 лица, што је број који су годишње проналазиле институције Републике Српске.

Он је навео да већ 25 година они који треба да кроје правду на овим просторима не желе да виде страдања Срба, који су проглашени као једини злочинци, што се представља међународној заједници.

Вишковић је упозорио да је у току план да преживјели Срби свједоци биолошки изумру, јер "без пронађеног леша нема жртве".

Он је дао пуну подршку предсједнику Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељку Лазићу у даљем раду овог удружења и њивој иницијативи упућеној Савјету министара да Институт буде реорганизован или да се укине.

Вишковић је позвао све који то знају да из хуманих разлога кажу гдје се налазе кости страдалих, због њихових најмилијих.

Премијер Републике Српске рекао је да је Озрен херојски и непобједив, на шта опомиње спомен-кип најмлађег погинулог војника Војске Републике Српске Споменка Гостића.

Он је подсјетио и на то да су муслиманске снаге 11. септембра 1995. покренуле акцију уништења свега што је српско, а монструозни злочини су снимани и објављивани.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да је данашњи скуп и спомен-крст представљају симбол страдања Срба, поготово на возућком ратишту, гдје је 488 цивила и војника најсвирепије мучено и убијено, а њихове кости се и даље тражи.

"У Стогу је пронађено 21 тијело, од којих 18 без глава", изјавио је Лазић.

Он је навео да се од 1995. године потраживало 5.235 погинулих Срба, а касније тај број је повећан на 5.265.

Према његовим ријечима, институције Српске имале су успјех у проналаску и идентификацији лица којих се тражи још 1.652, али читава активност је стала када је формиран Институт за нестала лица БиХ, што је недопустиво.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић рекао је да је трагање за несталим и погинулим, звјерски умореним од плаћеника из одреда "Ел муџахедин", континуирана обавеза свих јер њихове кости и најмилији то заслужују.

"Сви су гледали снимак како се монструозно шута одрубљена српска глава. Гледали су их и представници правосудних институција, али и даље ништа", изјавио је Петковић.

Он је најавио да борба за истину неће стати и да се постојање Републике Српске не смије довести у питање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана