Вирусом корона заражено још 28 људи у Српској, међу њима и дијализни пацијенти

ГС
Вирусом корона заражено још 28 људи у Српској, међу њима и дијализни пацијенти

БАЊАЛУКА - У Републици Српској у протекла 24 часа потврђенo je 28 нових случајева вируса корона, међу 336 тестираних узорака, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Од вируса корона у Српској је до сада обољело 453 људи, а опоравило се 179.

 

Он је навео да су међу новозараженим лицима и пацијенти који су на дијализи.

- Поступаћемо у складу са процедуром која се односи на ту групу људи који су ризични због њиховог хроничног обољења и испоштовати препоруке - каже Шеранић.

Када је ријеч о новим случајевима, ријеч је о 15 мушкараца и 13 жена.

- Седам особа је хоспитализовано у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске у Бањалуци, једно у болници у Требињу, а остали се налазе у изолацији - рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, међу новозараженим лицима је девет из Бањалуке, шест из Котор Вароша, по три из Теслића, Требиња и Прњавора, двије из Мркоњић Града, те по једна из Дринића и Модриче.

- Код већине особа је утврђено да су биле у блиском контакту са особама које су позитивне или имају историју путовања у земље у којима је регистрован вирус корона - истакао је Шеранић.

Министар је додао да су тестирањем били обухваћени и здравствени радници из Бањалуке, Приједора, Лакташа, Градишке и Козарске Дубице, те лица из локалних карантина и бањалучког Студентског центра "Никола Тесла" која одлазе у кућну изолацију након што су провела 14 дана у карантину, а сви тестови су били негативни.

Шеранић је подсјетио да је до сада вирусом корона заражено 14 радника у јавним и два у приватним здравственим установама.

Говорећи о стању у болницама, Шеранић је навео да се у УКЦ-у налази 46 пацијената са тежом клиничком сликом, од којих је пет на респиратору, а двије су под кисеоничком маском, у изолацији налазе чека седам лица, док је на старој локацији Пулмологије 49 пацијената са лакшом и средњом клиничком формом.

У болници у Источном Сарајеву су хоспитализована четири пацијента, а по два у Добоју, Бијељини и Требињу.

Када је ријеч о лицима која су се опоравила од болести изазване вирусом корона, Шеранић је навео да их је највише из Бањалуке – 119, а слиједе Лакташи са 13 и Козарска Дубица са осам.

Под здравственим надзором тренутно се налази 6.099 лица, док је из надзора изашло њих 17.133

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана