Вилићу сметају безбједносне камере у Поточарима

Дарко Момић
Вилићу сметају безбједносне камере у Поточарима

СРЕБРЕНИЦА - Полицијски службеници Дирекције за координацију полицијских тијела (ДКПТ) БиХ нису дозволили постављање стационарних надзорних камера на јавној површини у близини Меморијалног центра Сребреница-Поточари, иако се на том мјесту сваке године уочи 11. јула из безбједносних разлога поставља привремени видео-надзор.

Општина Сребреница у јуну прошле године потписала је уговор са Министарством унутрашњих послова Републике Српске да се у оквиру пројекта “Безбједан град” на подручју ове локалне заједнице инсталирају камере за видео-надзор по узору на више од 40 општина и градова у Српској. Међутим, када су недавно дошли радници да поставе камере на стуб поред саобраћајнице која пролази поред Меморијалног центра Сребреница-Поточари, службеници ДКПТ им то нису дозволили.

Послије тога је начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Сребреница Бојан Јосиповић упутио захтјев директору ДКПТ БиХ Мирсаду Вилићу од кога је тражио да достави сагласност за постављање надзорне камере.

- Обавјештавам вас да Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ као институција надлежна за обезбјеђење Меморијалног центра није сагласна да се камере поставе. Потребно је да обуставите постављање надзорних камера на локацијама које обухватају Меморијални центар - навео је Вилић у одговору.

Бојан Јосиповић каже за “Глас Српске” да он није био у обавези да тражи сагласност од Вилића зато што се стуб на који је требало да буде инсталирана надзорна камера налази на јавној површини у власништву општине Сребреница, а не на подручју Меморијалног центра.

- Упркос томе, упутили смо захтјев за достављање сагласности зато што су то од нас тражили из предузећа чији радници постављају камере, али и зато што смо сматрали да су полицијски службеници Дирекције на своју руку забранили радницима да поставе камеру. Очекивали смо да ћемо добити сагласност без икаквих проблема из простог разлога што се на истом том мјесту сваке године уочи 11. јула из безбједносних разлога постављају привремене камере за видео-надзор - каже Јосиповић.

Он је потврдио да у одговору Мирсада Вилића нема образложења зашто не даје сагласност, истичући да он не види оправдан разлог за такав поступак. До закључења овог броја нашег листа из ДКПТ-а нисмо добили одговор на питање зашто нису сагласни са постављањем безбједносних камера, а на наше питање да ли се противи постављању камера није одговорио ни директор Меморијалног центра Сребреница-Поточари Емир Суљагић.

С друге стране, начелник Сребренице Младен Грујичић наслућује мотиве због којих ДКПТ није дала сагласност за постављање камера. Он каже да из политичког Сарајева коме, како каже, припада и Вилић, користе сваку могућу прилику да од Сребренице праве “случај”.

- Нама не треба њихова сагласност, јер се камера неће налазити на подручју Меморијалног центра, али смо у знак добре воље тражили од ДКПТ да доставе сагласност, јер смо сматрали да је свима у интересу да се повећа безбједност не само на подручју Меморијалног центра, већ на простору цијеле општине - каже Грујичић.

Он пита како би било и шта би се десило када општина не би дозволила да се на том мјесту постави камера уочи 11. јула.

- Дигла би се кука и мотика и гађали би нас дрвљем и камењем. Нека образложе зашто се противе томе да се повећа безбједност. Ми нећемо одустати од постављања камера. Желимо што бољу безбједносну ситуацију, да нико не скрнави то подручју и оставља вреће са кожама дивљих свиња и да не долази до било каквих непријатних ситуација, а када дође 11. јули, да те камере служе за контролу. Ако то некоме не одговара, онда је сасвим јасно да му мотиви нису часни, већ у функцији јефтине политике и нарушавања међуљудских односа - категоричан је Грујичић.

Безбједан град

Пројекат МУП-а РС и градова/општина у Српској “Безбједан град” подразумијева успостављање система видео-надзора јавних површина у циљу превентивне заштита грађана и њихове имовине, али и борбе против криминала, тероризма и свих других облика нарушавања безбједности и јавног реда и мира. Савремена ИКТ рјешења користе све полиције свијета као средство за брже и ефикасније откривање починилаца кривичних дјела, прекршаја у саобраћају и нарушавања јавног реда и мира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана