Вехабије сахрањују упркос забрани

Горан Маунага
Вехабије сахрањују упркос забрани

Бањалука - Вехабијама у Горњој Маочи инспекција је још прије двије године забранила да сахрањују преминуле на импровизованом гробљу у том селу, али су се они оглушили о забрану и наставили да их сахрањују без икаквих обиљежја на локацији за коју никада није издата дозвола за уређење гробља.

Забрана погреба услиједила је када су мимо прописа и обиљежја сахрањене двије особе у Горњој Маочи. Како сазнајемо, упркос забрани до сада је на истом мјесту сахрањено још седам припадника највеће вехабијске заједнице у БиХ.

Полиција Брчко дистрикта обавијестила је прошле године Тужилаштво БиХ о нелегалним погребима. Тужилаштво није отворило истрагу у овом случају, наводећи да то треба да учине тужилаштва са нижих нивоа. Ово подручје налази се у пограничном појасу између Тузланског кантона и Брчко дистрикта, али њихова тужилаштва и полиција још нису покренули истрагу.

Портпарол Кантоналног тужилаштва у Тузли Адмир Арнаутовић потврдио је да не воде истрагу у вези са непрописним сахранама.

- Тачно је да Горња Маоча припада Тузланском кантону, али није све у том селу у надлежности Тузланског кантона. Становници тог села сахране обављају у Маочи која припада Брчко дистрикту - каже Арнаутовић.

Портпарол полиције Брчко дистрикта Халид Емкић каже да нема информације о томе да је било шта урађено у вези са овим проблемом.

- До четвртка су нерадни дани и не могу доћи до прецизних информација. Зна се за непрописне погребе, али немам информација о томе нити знам да ли је полиција нешто радила - истакао је Емкић.

Портпарол МУП-а Тузланског кантона Изудин Шарић рекао је да је улазак у Горњу Маочу и даље безбједносно ризичан.

Нелегалне сахране у Горњој Маочи започеле су у вријеме када је шеф те вехабијске заједнице био њен оснивач Нусрет Имамовић. Он је прешао у Горњу Дубницу, гдје је основао нову шеријатску заједницу, а у Горњој Маочи су његовим путем наставили Мирсад Омеровић, Сенад Идић и Самир Исмаили. Имамовић и његови насљедници никада нису ни саслушани због нелегалног сахрањивања вехабија.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана