Vehabije sahranjuju uprkos zabrani

Goran Maunaga
Vehabije sahranjuju uprkos zabrani

Banjaluka - Vehabijama u Gornjoj Maoči inspekcija je još prije dvije godine zabranila da sahranjuju preminule na improvizovanom groblju u tom selu, ali su se oni oglušili o zabranu i nastavili da ih sahranjuju bez ikakvih obilježja na lokaciji za koju nikada nije izdata dozvola za uređenje groblja.

Zabrana pogreba uslijedila je kada su mimo propisa i obilježja sahranjene dvije osobe u Gornjoj Maoči. Kako saznajemo, uprkos zabrani do sada je na istom mjestu sahranjeno još sedam pripadnika najveće vehabijske zajednice u BiH.

Policija Brčko distrikta obavijestila je prošle godine Tužilaštvo BiH o nelegalnim pogrebima. Tužilaštvo nije otvorilo istragu u ovom slučaju, navodeći da to treba da učine tužilaštva sa nižih nivoa. Ovo područje nalazi se u pograničnom pojasu između Tuzlanskog kantona i Brčko distrikta, ali njihova tužilaštva i policija još nisu pokrenuli istragu.

Portparol Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Admir Arnautović potvrdio je da ne vode istragu u vezi sa nepropisnim sahranama.

- Tačno je da Gornja Maoča pripada Tuzlanskom kantonu, ali nije sve u tom selu u nadležnosti Tuzlanskog kantona. Stanovnici tog sela sahrane obavljaju u Maoči koja pripada Brčko distriktu - kaže Arnautović.

Portparol policije Brčko distrikta Halid Emkić kaže da nema informacije o tome da je bilo šta urađeno u vezi sa ovim problemom.

- Do četvrtka su neradni dani i ne mogu doći do preciznih informacija. Zna se za nepropisne pogrebe, ali nemam informacija o tome niti znam da li je policija nešto radila - istakao je Emkić.

Portparol MUP-a Tuzlanskog kantona Izudin Šarić rekao je da je ulazak u Gornju Maoču i dalje bezbjednosno rizičan.

Nelegalne sahrane u Gornjoj Maoči započele su u vrijeme kada je šef te vehabijske zajednice bio njen osnivač Nusret Imamović. On je prešao u Gornju Dubnicu, gdje je osnovao novu šerijatsku zajednicu, a u Gornjoj Maoči su njegovim putem nastavili Mirsad Omerović, Senad Idić i Samir Ismaili. Imamović i njegovi nasljednici nikada nisu ni saslušani zbog nelegalnog sahranjivanja vehabija.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana