Грајф: Резолуција није заснована на чињеницама, злочин у Сребреници није геноцид

Срна
Грајф: Резолуција није заснована на чињеницама, злочин у Сребреници није геноцид

Злочин у Сребреници не може се дефинисати као геноцид и резолуцијом у УН покушава се прекрајати историја јер није заснована на чињеницама, оцијенио је предсједник Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године Гидеон Грајф.

Грајф је критиковао резолуцију која треба да се нађе у УН, наводећи да је то искривљивање стварности и да на то никада не треба пристати.

"Ово је покушај прекрајања историје, искривљавања историје. То се никада неће догодити, а ми чланови комисије борићемо се против тога колико год будемо могли", поручио је Грајф, који сматра да се том резолуцијом само могу продубити сукоби.

Грајф је истакао да оваква резолуција може уништити сјећање на Холокауст и на оно што је нацистичка Њемачка урадила јеврејском народу између 1933. и 1945. године, па и сјећање на Руанду и друге праве геноциде, који су се, нажалост, заиста догодили на овој планети.

Грајф је истакао да се у Сребреници десио страшан злочин, али да се то не може довести у везу са термином геноцида који је 1948. године сковао Рафаел Лемкин.

"Не можете се играти са тим термином. То је научни термин. Рафаел Лемкин би се помјерио у гробу када би чуо да се Сребреница дефинише као геноцид. Рекао би, они су луди. Ово није случај. Нисам мислио на такав геноцид. Геноцид је нешто друго", истакао је Грајф, који је поздравио усвајање извјештаја Комисије у Народној скупштини Републике Српске.

Он је истакао да догађаји који су се десили у Сребреници у јулу 1995. године уопште нису били геноцид, да је то био тежак злочин, али не и геноцид.

"На српској страни није постојала намјера да се уништи значајан дио у односу на укупну популацију. У овом трагичном догађају страдало је мање од 0,5 одсто босанских муслимана. Дакле, у сваком случају, ово се не може сматрати нити дефинисати као геноцид. Геноцид је злочин потпуно другачије природе", рекао је Грајф за РТРС.

Он је указао да ће се, уколико се прочита извјештај, видјети колико је Комисија озбиљно схватила догађаје и колико су били непристрасни, оцијенивши да је то темељ за нову будућност региона.

Грајф је истакао да је извјештај Комисије, којом је предсједавао, усмјерен ка миру, складу и дијалогу, а сматра да ће резолуција која се припрема у УН довести до супротног јер се не заснива на чињеницама већ политичким претпоставкама и амбицијама.

"У име 10 чланова наше комисије веома јасно могу да кажем да ова иницијатива неће донијети никакво помирење, мир или слогу у региону. Напротив, изазваће сумње, продубити сукоб и коријене сукоба којих је на овим просторима било на десетине или више", истакао је Грајф.

Он је рекао да резолуција потпуно игнорише страдања друге стране, као и чињеницу да је између 1,1 и 1,3 милиона Срба било изложено бруталним убиствима и пријетњама да ће бити убијени од стране непријатељских снага, муслимана, Бошњака и других од 1992. до 1995. године.

"То је чињеница коју резолуција УН потпуно игнорише. То је чињеница која није укључена у пропаганду коју ми, чланови Комисије, врло често чујемо. Српско становништво је било на удару жестоких, бруталних напада. На хиљаде је убијено, брутално. Њихова села су спаљена до темеља, имовина покрадена и опљачкана", указао је Грајф.

Грајф је навео да је Комисија признала чињеницу да је на хиљаде људи убијено на најстрашнији начин и позвала да одговорни за злочин буду кажњени, нагласивши да није била жеља да се маргинализује или умањи патња било ког народа на овим просторима.

Он је поздравио иницијативу и исказао захвалност Влади Републике Српске и директору Центра за друштвено-политичка истраживања Душану Павловићу да се о дешавањима из прошлости расправља и у Бундестагу, јер Њемачка сноси веома велику одговорност пред човјечанством послије злочина које је починила у Другом свјетском рату и Холокаусту.

Грајф је истакао да је важан дио помирења суочавање са прошлоћу и одавање почасти свим жртвама на мјестима њиховог страдања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана