Grajf: Rezolucija nije zasnovana na činjenicama, zločin u Srebrenici nije genocid

Srna
Grajf: Rezolucija nije zasnovana na činjenicama, zločin u Srebrenici nije genocid

Zločin u Srebrenici ne može se definisati kao genocid i rezolucijom u UN pokušava se prekrajati istorija jer nije zasnovana na činjenicama, ocijenio je predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine Gideon Grajf.

Grajf je kritikovao rezoluciju koja treba da se nađe u UN, navodeći da je to iskrivljivanje stvarnosti i da na to nikada ne treba pristati.

"Ovo je pokušaj prekrajanja istorije, iskrivljavanja istorije. To se nikada neće dogoditi, a mi članovi komisije borićemo se protiv toga koliko god budemo mogli", poručio je Grajf, koji smatra da se tom rezolucijom samo mogu produbiti sukobi.

Grajf je istakao da ovakva rezolucija može uništiti sjećanje na Holokaust i na ono što je nacistička Njemačka uradila jevrejskom narodu između 1933. i 1945. godine, pa i sjećanje na Ruandu i druge prave genocide, koji su se, nažalost, zaista dogodili na ovoj planeti.

Grajf je istakao da se u Srebrenici desio strašan zločin, ali da se to ne može dovesti u vezu sa terminom genocida koji je 1948. godine skovao Rafael Lemkin.

"Ne možete se igrati sa tim terminom. To je naučni termin. Rafael Lemkin bi se pomjerio u grobu kada bi čuo da se Srebrenica definiše kao genocid. Rekao bi, oni su ludi. Ovo nije slučaj. Nisam mislio na takav genocid. Genocid je nešto drugo", istakao je Grajf, koji je pozdravio usvajanje izvještaja Komisije u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je istakao da događaji koji su se desili u Srebrenici u julu 1995. godine uopšte nisu bili genocid, da je to bio težak zločin, ali ne i genocid.

"Na srpskoj strani nije postojala namjera da se uništi značajan dio u odnosu na ukupnu populaciju. U ovom tragičnom događaju stradalo je manje od 0,5 odsto bosanskih muslimana. Dakle, u svakom slučaju, ovo se ne može smatrati niti definisati kao genocid. Genocid je zločin potpuno drugačije prirode", rekao je Grajf za RTRS.

On je ukazao da će se, ukoliko se pročita izvještaj, vidjeti koliko je Komisija ozbiljno shvatila događaje i koliko su bili nepristrasni, ocijenivši da je to temelj za novu budućnost regiona.

Grajf je istakao da je izvještaj Komisije, kojom je predsjedavao, usmjeren ka miru, skladu i dijalogu, a smatra da će rezolucija koja se priprema u UN dovesti do suprotnog jer se ne zasniva na činjenicama već političkim pretpostavkama i ambicijama.

"U ime 10 članova naše komisije veoma jasno mogu da kažem da ova inicijativa neće donijeti nikakvo pomirenje, mir ili slogu u regionu. Naprotiv, izazvaće sumnje, produbiti sukob i korijene sukoba kojih je na ovim prostorima bilo na desetine ili više", istakao je Grajf.

On je rekao da rezolucija potpuno ignoriše stradanja druge strane, kao i činjenicu da je između 1,1 i 1,3 miliona Srba bilo izloženo brutalnim ubistvima i prijetnjama da će biti ubijeni od strane neprijateljskih snaga, muslimana, Bošnjaka i drugih od 1992. do 1995. godine.

"To je činjenica koju rezolucija UN potpuno ignoriše. To je činjenica koja nije uključena u propagandu koju mi, članovi Komisije, vrlo često čujemo. Srpsko stanovništvo je bilo na udaru žestokih, brutalnih napada. Na hiljade je ubijeno, brutalno. Njihova sela su spaljena do temelja, imovina pokradena i opljačkana", ukazao je Grajf.

Grajf je naveo da je Komisija priznala činjenicu da je na hiljade ljudi ubijeno na najstrašniji način i pozvala da odgovorni za zločin budu kažnjeni, naglasivši da nije bila želja da se marginalizuje ili umanji patnja bilo kog naroda na ovim prostorima.

On je pozdravio inicijativu i iskazao zahvalnost Vladi Republike Srpske i direktoru Centra za društveno-politička istraživanja Dušanu Pavloviću da se o dešavanjima iz prošlosti raspravlja i u Bundestagu, jer Njemačka snosi veoma veliku odgovornost pred čovječanstvom poslije zločina koje je počinila u Drugom svjetskom ratu i Holokaustu.

Grajf je istakao da je važan dio pomirenja suočavanje sa prošloću i odavanje počasti svim žrtvama na mjestima njihovog stradanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana