Уставни суд БиХ: Тајно прикупљање података неуставно

В. К.
Уставни суд БиХ: Тајно прикупљање података неуставно

Сарајево - Уставни суд БиХ прихватио је јуче захтјев замјенице предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Борјане Кришто из ХДЗ-а БиХ за оцјену уставности и утврдио да одредбе члана Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) БиХ, које се дијелом односе на начине тајног прикупљања информација, нису у складу са Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

- Дио тих активности је оцијењен као неуставан због изостанка судске контроле. Парламенту БиХ дат је рок да најкасније у року од шест мјесеци од дана достављања судске одлуке усклади те одредбе са одредбама Устава БиХ и Европском конвенцијом - казали су у Уставном суду.

Судије су дјелимично прихватиле и захтјев Кришто за оцјену уставности појединих одредаба Закона о кривичном поступку БиХ и утврдио да неке од њих нису у складу са Уставом БиХ.

На јучерашњој сједници утврђено је и да дио члана у Закону о извршном поступку РС није у складу са Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода. Народној скупштини РС наложено је да најкасније за шест мјесеци од објаве одлуке у "Службеном гласнику БиХ" усагласи тај члан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана