Уклоњена већина спискова са именима људи заражених вирусом корона

Агенције
Уклоњена већина спискова са именима људи заражених вирусом корона

САРАЈЕВО - Након што је Агенција за заштиту личних података БиХ издала рјешење којим се забрањује објављивање личних података о особама које су позитивне на вирус корона, као и особама којима су одређене мјере изолације и самоизолације, ти спискови су уклоњени с појединих службених интернет страница које су их објавиле, осим списка на страници Града Требиња.

Агенција је јуче објавила рјешење којим се забрањује надлежним органима на свим нивоима власти у БиХ, укључујући ентитетске и кантоналне штабове цивилне заштите, као и другим органима који дјелују у ванредној ситуацији у вези с пандемијом коронавируса, да објављују личне податке о лицима која су позитивна на коронавирус и лицима којима су одређене мјере изолације и самоизолације.

Такође је наложено овим органима да одмах уклоне и блокирају личне податке о особама позитивним на вирус корона, као и особама које поштују одређене мјере изолације и самоизолације, а чији подаци су јавно објављени.

Заштита личних података, како се наводи у рјешењу Агенције, не спречава надлежне органе да предузимају мјере и активности у борби против пандемије вируса корона. Међутим, на надлежним органима је да и том приликом омогуће закониту обраду личних података.

- Јавно објављивање личних података лица која су позитивна на вирус корона те лица којима су издате наредбе о изолацији и самоизолацији, а која не крше издате наредбе, не може се оправдати јавним интересом. Нарочито се не може оправдати објављивање података на начин као што су то поједини јавни органи учинили - наведено је у рјешењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана