У јануару пријављено око 700 миграната

ATV
У јануару пријављено око 700 миграната

Полиција је у Бијељини јутрос пронашла 11 миграната без докумената, док их је у Бањалуци јуче пронађено седам, а у Градишци чак 34. Ти подаци само доказују да мигрантска криза не јењава.

Доказ су и бројке министарсвта безбједности које кажу да их је, само у јануару, на територији БиХ Служби за послове са странцима пријављено скоро 700. Што се Српске тиче, највећи прилив миграната биљежи се на подручју Бијељине. 

“Можда државна гранична служба не ради довољно добро свој посао, они нађу начина да дођу у Бијељину. Нисмо до сада имали никаквих проблема, увијек смо покушавали да им помогнемо да се регистурују и заједно са МУП-ом оду даље куда желе јер су њихов циљ западне земље”, истакао је Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.  

“Није реално очекивати да се гранична служба тако димензионира да имате хиљаде људи, јер ако мигрантска криза за 2,3,5 година тако рећи престане, шта да радите са њима? Али зато јесте, да се сви други субјекти, полиције, органи баве тиме. У Хрватској је тако, и саобраћајни полицајци, и гранична и сви се баве мигрантима и све друге службе па поново имају те проблеме, наравно, мање него ми”, истакао је Драган Кулић, начелник Теренске канцеларије Граничне полиције БиХ у Бијељини.

Тај проблем мора да се ријешава искључиво на нивоу БиХ, а не да се препушта ентитетима, поручује Ненад Стевандић. Каже да је Савјет министара у техничком мандату најодговорнији за хаотично стање због мигрантске кризе. 

“Мигрантска криза је један кроз један одговорност неспособности Савјета министара, поготово министарства безбједности, и све фактуре треба да иду њима. Они су тај проблем сакрили од других да би сакрили како би трошили новац који су добили за тај проблем”, истакао је Ненад Стевандић, предсједавајући Српског клуба у ПДПС БиХ. 

Из Службе за послове са странцима прије неколико дана похвалили су се да би до марта требало да стигне опрема помоћу које би се одмах могао утврдити идентитет лица, што би, казали су, омогућило и приступ бази података илегалних миграната. Само у прошлој години Служба их је регистровала 24 хиљаде. У Српској су јасни, полиција свој дио посла ради како треба.

“Мислим да је Република Српска заузела адекватан став, а то је да, ми заиста немамо услова да се мигранти задржавају на нашој територији, прије свега немамо материјалних услова и то је потпуно разумљиво и прихватљиво”, Миладин Станић, предсједник Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске. 

“Иако имамо апеле из неких ЕУ земаља да саградимо овдје неке центре и да смјестимо те мигранте, Република Српска нема ту надлежност јер је све на инститицуијама на нивоу БиХ, а Савјет министара очигледно није довољно озбиљно приступио овом пробему”, истакао је Горан Селак, замјеник предсједника Одбора за безбједност у Народној скупштини Републике Српске.

Највећи број миграната пристиглих у јануару у БиХ је из Пакистана и Ирака, слиједе држављани Сирије, Марока и Алжира. Према подацима МУП Републике Српске, откривени мигранти и даље у великој већини изражавају намјеру за подношење захтјева за азил, али те захтјеве не подносе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана