Турковићева угрожава инвестиције из Кине

Дарко Момић
Турковићева угрожава инвестиције из Кине

БАЊАЛУКА - Министарка спољних послова БиХ и висока функционерка СДА Бисера Турковић посљедњим дипломатским скандалом изведеним у њеној режији угрозила је односе са најмногољуднијом земљом свијета Кином, због чега би у питање могле да дођу кинеске инвестиције и сарадња у борби против вируса корона.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик први се оградио од дипломатског скандала који је уз подршку Турковићеве извела амбасадор при УН у Женеви Нермина Капетановић подршком заједничкој изјави појединих, углавном западних земаља, у којој се Кина критикује због положаја мањинске групе Ујгури у овој земљи. Додик је у писаној изјави истакао да у потпуности подржава територијални интегритет и цјеловитост Кине, истичући да је “подршка дезинтеграцији Кине док се штити интегритет БиХ илустрација неозбиљности и лицемјерног понашања бошњачких министара, међу којима предњачи Бисера Турковић”.

- У наредним данима лично ћу информисати кинеског предсједника Си Ђинпинга да ставови Бисере Турковић и амбасадора БиХ у Женеви не одражавају став Предсједништва нити БиХ, већ само став Турковићеве и СДА. Срби из Републике Српске су опредијељени за јачање пријатељских односа са кинеским народом - поручио је Додик.

Професор међународних односа на Факултету политичких наука у Бањалуци Жељко Будимир каже да је злоупотреба спољне политике од стране министарке Бисере Турковић пракса коју она очигледно не мисли да мијења до краја свог мандата.

- Овај пут се ради о веома неозбиљном и неодговорном потезу, поготово зато што је Кина до сада показала пуну принципијелност и да не жели да се мијеша у унутрашња питања БиХ. С друге стране, политичко Сарајево је већ на неколико тема реаговало потпуно супротно и задирући у унутрашња питања Кине, а проблем је што су та реаговања сваки пут била као да су написана у Бриселу или Вашингтону - каже Будимир за “Глас Српске”.

Он додаје да се сарајевска, односно бошњачка политика ограђује од свега што не долази из та два центра, што је неодговорно према грађанима, прије свега грађанима ФБиХ.

- Овај потез може да угрози инвестиције Кине у БиХ и подршку коју та земља константно пружа БиХ, а између осталог и у борби против вируса корона. Зато је веома важно што је реаговао српски члан Предсједништва БиХ, прецизирајући да то није званични став БиХ, поготово не став Срба и Републике Српске - каже Будимир.

Савјетник за спољну политику српског члана Предсједништва БиХ Ана Тришић Бабић каже да кадрови СДА предвођени Бисером Турковић својим потезима у континуитету наносе штету БиХ.

- Мале земље као што је БиХ морају да имају посебан сензибилитет када су у питању интереси великих свјетских сила и морају дати све од себе да се не нађу у вртлогу њихових сукоба и трвења. Велике силе се на крају обично договоре, а мале трпе посљедице. Плашим се да тако не буде и у овом случају - каже Тришић Бабић.

Портпарол ПДП-а Ања Петровић, која је била и савјетник бившег министра спољних послова БиХ Игора Црнатка, каже за наш лист да амбасадорка Капетановић сигурно није имала сагласност Предсједништва за подршку заједничкој изјави, али да је тешко и помислити да није имала сагласност МИП-а.

- То само потврђује да је Бисера Турковић искључиво министар бошњачке политике и СДА, посебно екстремног крила те странке - каже Петровићева.

Она истиче да су на дјелу кратковидост и СДА и министарке Турковић, који су више пута угрозили добре односе са пријатељским земљама.

- Из Кине очекујемо велики број вакцина, јер очигледно урме из Саудијске Арабије које је обезбиједила министарка не помажу у борби против пандемије, а у плану је и изградња аутопута у сарадњи са том великом земљом, са којом одувијек имамо добре односе и која нам је више пута помогла донацијама. Министарка то очигледно не зна да цијени и својом самовољом пријети да угрози и тај однос - оцјењује Петровићева.

Покушај блаћења

Из кинеског Министарства спољних послова, пренијели су медији, поручено је да је покушај блаћења Кине кроз усвајање заједничке изјаве о стању људских права поново пропао.

- Позивамо ове земље да се добро погледају у огледало, дубоко размисле и предузму конкретне мјере за рјешавање властитих озбиљних проблема - поручено је из кинеског МИП-а, говорећи о проблемима и стању људских права у земљама попут Канаде, САД и Велике Британије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана