Туристи траже препеличја јаја и бијеле кревете

Данијела Стоканић
Туристи траже препеличја јаја и бијеле кревете

Бањалука - Пластична ручка на ладици, клима-уређај у трпезарији, шведски сто на којем није послужено месо бизона, "ружна" боја кревета, само су неке у мору необичних жалби туриста из РС које су биле упућене туристичким водичима.

Ни власници апартмана нису остали дужни, па су они највише замјерки имали на неуредне и прегласне госте, али и оне који оставе клима-уређаје да раде цијели дан док су они на плажи.

Директорица бијељинске туристичке агенције "Семберија турист" Александра Митровић казала је да се туристи жале на све и свашта, а највише им смета то што апартман није на самој плажи.

- За наше становнике све што је удаљено више од метра од плаже је предалеко, па је 100 метара за њих као три километра. Смета им и то што у апартманима, осим тоалет папира, немају и убрусе и течне сапуне - испричала је Митровићева.

Када је ријеч о хотелском смјештају, додала је она, туристи се највише жале на храну, па је некима незамисливо да у оквиру шведског стола нема јаја од препелице и да им није послужена хоботница. Према њеним ријечима, примједбе се често односе и на величину кревета, посебно у Грчкој, који су за наше туристе претијесни.

- Имамо дефинитивно туристички необразован народ, а претпостављам да је разлог тешка материјална ситуација, па раније нису били у могућности да више путују. Они за тих десет дана, за које су додуше новац од уста одвајали годину, често очекују немогуће - казала је Митровићева.

Са бизарним жалбама сусретала се и приједорска Туристичка агенција "Вуковић", у којој кажу да никад неће заборавити када им је једна клијенткиња због боје кревета направила прави хаос.

- Та госпођа је на нашем "Фејсбук" профилу испод једне од фотографија смјештаја написала да жели да буде у тој соби, која је игром случаја имала бијели кревет. С обзиром на то да су у тој вили све собе биле исте, смјестили смо је у једну од њих, али је у тој соби кревет био црн - рекли су у овој агенцији.

Огорчена туристкиња није могла да се помири са овим "пропустом", па су је смјестили у собу са бијелим креветом. Међутим, ни ту јој није било добро, па се опет жалила, јер није имала утичницу изнад главе како би пунила мобилни телефон.

Агент туристичких агенција из Источног Сарајева Милкица Савић истакла је да, осим жалби туриста, пречесто стижу и примједбе власника апартмана у којима су туристи одсјели.

- Недавно нам се пожалила власница једног апартмана на наше клијенте јер су из собе нестала два пешкира и једна јастучница. Такође, било је и примједби да гости докасно сједе на тераси и причају, због чега други не могу да спавају, али и на пијесак који са плаже уносе у собу - испричала је Савићева.

Што се тиче туристичких агенција из Бањалуке, њихови представници углавном кажу да немају много жалби, али да су очекивања туриста често већа од онога што су платили.

- Оно мало притужби клијената углавном се односи на чекање на границама и помјерање летова. Ове године готово да нисмо ни имали примједби на смјештај. Клијенти претежно очекују више него што смо им ми то представили - казала је руководилац продаје у бањалучкој туристичкој агенцији "Цептер паспорт" Јасминка Андрић.

Касна љетовања

Туристичке агенције широм РС припремиле су за септембар понуде које су и до три пута јефтиније у односу на шпиц сезоне, а аранжмани за Грчку, која је већ годинама хит дестинација, већ су одавно разграбљени.

За већину брачних парова са дјецом предшколског узраста септембар је идеално вријеме за љетовање, а највећа гужва, ако је судити према распродатим аранжманима, биће у аутобусима који возе до грчких полуострва и острва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана