Траже рјешење за превелике накнаде и зараде нотара

Маријана Миљић
Траже рјешење за превелике накнаде и зараде нотара

Бањалука - Министарство правде РС анализира примања нотара у Српској, а још није познато да ли ће цијене њихових услуга бити смањене.

Оштра јавна полемика о зарадама нотара отворена је половином године у Народној скупштини РС приликом разматрања измјена Закона о нотарима РС. Тада су најгласнији били посланици СНСД-а Радован Вишковић, СДС-К Дарко Бањац и СДС-а Недељко Гламочак, а на Вишковићев приједлог усвојен је и амандман да Влада преиспита уредбу којом су регулисане нотарске накнаде.

Највећа зарада нотара пријављена Пореској управи РС у 2016. години износила је 361.258 марака. Рачуница показује да је тај нотар у просјеку мјесечно инкасирао чак 30.100, а да му је просјечна дневница била 1.003 марке.

- У складу са закључцима Владе и Народне скупштине РС, анализирамо Уредбу о одређивању награда и накнада нотарима у Српској. До сада је обављено више консултација, а одржан је и састанак са представницима Нотарске коморе РС на којем је расправљано о њиховим приједлозима за измјене и допуне уредбе која се односи на уређивање награда и накнада - казали су у Министарству правде.

Наглашавају да је у питању изузетно одговоран посао јер се, како су навели, нотарска служба развија, модернизује и напредује, те да је веома важна за РС јер је допринијела јачању правне сигурности.

- Желимо да пронађемо најприхватљивија рјешења, водећи при томе рачуна о економском и социјалном статусу грађана, те задовољству пруженим услугама. Анализирамо и рјешења о питању награда и накнада нотарима у упоредном праву како би се у наш правни систем евентуално преузела рјешења која су прихватљива и одговарајућа за грађане и нотаре - навели су у Министарству правде.

Посланици истичу да не одустају од захтјева за смањење цијена услуга нотара, те да ће већ на идућој сједници Народне скупштине Српске затражити одговор од Министарства правде шта је о том питању урађено до сада.

- То питање треба што прије уредити. Накнаде нотара су неконтролисано велике и грађани не могу поднијети сва та силна оптерећења, а много посла сада има у успостави имовинско-правних уложака. Тражићемо од Министарства да се децидно изјасни на ту тему, односно шта је до сада урађено о питању смањења цијена услуга нотара и шта је преостало да се уради - казао је Гламочак.

Предсједница Нотарске коморе РС Слада Ивелић није одговарала на позиве, а раније је навела да је против смањења цијене услуга нотара јер, како је навела, они у Српској имају најмање тарифе у региону, а неки су доведени и на ивицу егзистенције.

Деценија рада

У Министарству правде РС најавили су да ће у марту 2018. године бити обиљежено десет година постојања и дјеловања нотаријата у Српској.

- То ће уједно бити и прилика за представљање резултата рада нотаријата те анализе и перспективе њиховог даљег развоја - казали су у Министарству правде РС.

Пет највећих зарада нотара у 2016. години

361.258 КМ

353.232 КМ

246.057 КМ

245.372 КМ

214.781 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана