Tрага се за још двојицом одбјеглих миграната, Центру потребно још радника

nezavisne.com
Tрага се за још двојицом одбјеглих миграната, Центру потребно још радника

Сарајево - Трага се за још двојицом од укупно 15 миграната који су у уторак покушали бијег из Имиграционог центра у Источном Сарајеву, док су остали пронађени и враћени у Центар, казао је за “Независне” Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима БиХ.

“На сву срећу, мигранти који су још у бјекству нису лица која представљају пријетњу становништву”, изјавио је Ујић.

Нагласио је да су у Служби за послове са странцима БиХ у овој мигрантској кризи добили одобрења да приме свега 12 запослених.

“Ја сам и раније говорио о потреби јачања капацитета запослених, прије свега Граничне полиције. Што се тиче Граничне полиције, тамо прође дневно 100 илегалних миграната, а број запослених је као прије десет година. Нормално је да нам фали и инспектора и овлаштених службених лица, која раде на обезбјеђењу и пратњи илегалних миграната”, нагласио је Ујић.

Додао је да, миграциони центар није ни притворска јединица ни затвор те да не постоје услови да ту буду примљена лица ни која су криминогена нити она која имају неке намјере.

“То је центар за задржавање затвореног типа, гдје имате лица која треба у редовном поступку реадмисије вратити или у државу из које су ушли у БиХ или у државе поријекла. Мигранти који су побјегли били су мигранти који су ту били дуго и требало је да се изврши поступак реадмисије, али смо ми знали да та лица не желе да се врате нити у државу поријекла нити у државу из које су ушли у БиХ”, рекао је Ујић те додао да су службеници у имиграционом центру брзим реакцијама спријечили “доста тога”.

Како је раније саопштено у Служби за послове са странцима БиХ, бијег је у уторак покушало 15 миграната, али девет њих је брзом реакцијом спријечено у том науму, док их је шест успјело прескочити ограду и побјећи.

Убрзо након тога двојица од њих су пронађена и враћена у Имиграциони центар, а касније су пронађена још двојица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана