Тегелтија идуће седмице одлази у УИО, фотеља министра чека насљедника

Ведрана Кулага Симић
Тегелтија идуће седмице одлази у УИО, фотеља министра чека насљедника

БАЊАЛУКА - Министар финансија и трезора БиХ Зоран Тегелтија идуће седмице сјешће у фотељу директора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, а иако име његовог насљедника још није званично саопштено, "Гласу" је из више извора потврђено да је фотељи најближи функционер СНСД-а и одборник у бањалучкој Скупштини града Срђан Амиџић.

Позиција министра у том ресору у Савјету министара БиХ је у овом мандату  у расподјели власти, припадала странкама са српским предзнаком те је тако Зоран Тегелтија, Амиџићев партијски колега, предложен, а касније и потврђен у парламентарној процедури за министра финансија и трезора.

Међутим, Тегелтија је половином маја именован за новог директора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ након што је на конкурсу остварио највише бодова, али и политичког договора унутар владајуће коалиције на заједничком нивоу власти да та позиција, први пут од оснивања те Управе, припадне представницима српског народа.

Тегелтија у нову фотељу треба да засједне 15. јуна, а откако је потврђено да одлази из Савјета министара и у самом СНСД-у је потврђено да постоји више имена која су у игри за његовог насљедника. Као потенцијални кандидати су помињани, уз Амиџића, и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, члан Управног одбора УИО БиХ Далибор Томаш и Милорад Ђурђевић, који је близак сарадник Тегелтије за вријеме његових мандата у Влади Српске и Савјету министара.

И док су са истока слали поруке да сматрају да нови министар треба да буде управо неко из њихових редова, не износећи имена и презимена, први су се јавно огласили из бањалучког градског одбора, који предводи Владо Ђајић, и саопштили да је управо Амиџић њихов приједлог за министра финансија и трезора у Савјету министара.

Осим његове стручности, као доктора економских наука, истицали су и то да би, како је рекао сам Ђајић, било дегутантно да сва три министра у Савјету министара буду из Источног Сарајева, док су из источносарајевског СНСД-а раније тврдили да и нови министар треба да буде њихов кадар јер га немају у Влади Српске.

Амиџић, који је током политичке каријере био и посланик у републичком парламенту, али и замјеник градоначелника Бањалуке, јуче није одговарао на телефонске позиве, а саговорници "Гласа Српске" блиски врху СНСД-а тврде да је, према информацијама које су дошле до њих, готово извјесно да би управо он требало да буде званично предложен за новог министра у Сарајеву.

- Срђана Амиџића је прихватио и врх странке - рекао је један од саговорника, уз опаску да очекује да, ако све остане како је сада, одлука буде објелодањена убрзо јер Тегелтију неколико дана дијели од преузимања челне позиције у УИО БиХ.

Новог министра финансија и трезора, према важећим правилима, предлаже предсједавајућа Савјета министара, у овом мандату Борјана Кришто (ХДЗ), Представничком дому Парламента БиХ, а потребно је да кандидат прође и одређене провјере у Агенцији за истраге и заштиту (СИПА) и Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ.

Законом о Савјету министара БиХ је дефинисано да министри и замјеници министара могу поднијети оставку без образложења. Насљедник министра или замјеника преузима дужност након што га потврди Представнички дом.

Правила

Законом је дефинисано да замјеник министра привремено обавља дужности министра током периода између дана када министар поднесе оставку и дана када његов насљедник преузме дужност у складу са поступком предвиђеним тим актом. Осим тога, те послове обавља и када се установи да је министар трајно спријечен да врши своју дужност па све до дана избора новог челника у одређеном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана