Сви грађани који долазе из иностранства иду у изолацију, одлука ступа на снагу 16. марта

ГС
Сви грађани који долазе из иностранства иду у изолацију, одлука ступа на снагу 16. марта

Добој - Сви држављани БиХ који се враћају из иностранства од понедјељка, 16. марта, биће у изолацији у трајању од 14 дана, изјавио је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија након састанка у Добоју о актуелној ситуацији у вези са појавом вируса корона.

Он је на конференцији за новинаре, након састанка са премијерима Републике Српске Радованом Вишковићем и Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадилом Новалићем, рекао да ће бити формирана два штаба која ће давати препоруке у вези са вирусом корона - један за здравствени сектор, а други за смањивање посљедица на привредну активност.

“На челу штаба који ће се бавити здравственим аспектима вируса корона биће министар цивилних послова у Савјету министара, а чиниће га и министри здравља ентитета, шеф Одјељења за здравство у Влади дистрикта, министар безбједности у Савјету министара и инспекторати у Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/”, навео је Тегелтија.

Он је прецизирао да ће на челу другог штаба бити министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара, а чиниће га и министри финансија Српске и ФБиХ, те Министарства финасија и трезора у Савјету министара, као и министри привреде и министри саобраћаја.

“То су кључни људи који ће да раде са пословном заједницом и креирају мјере и препоруке за помоћ привреди, како да савлада нестале потешкоће”, рекао је Тегелтија.

Тегелтија је напоменуо да ће ова два штаба, премијери Српске и ФБиХ и он процјењивати да ли и када је потребно и колико још оваквих састанака, као и да ће на дневној бази одлучивати о увођењу нових рестриктивних мјера или њиховом смањивању.

Он је рекао да ће БиХ редуковати број граничних прелаза на којима ће се одвијати промет робе и грађана, да би била појачана контрола и обезбијеђено присуство санитарних инспектора на граничним прелазима 24 часа.

Тегелтија је навео да контролу на граничним прелазима БиХ, односно рјешење за изолацију грађана БиХ издају санитарни инспектори, који се налазе на граничним прелазима.

“Они ће на основу путне исправе и информације у којој средини се грађанин БиХ креће обавјештавати надлежни дом здравља у који грађанин који улази у БиХ мора да се јави чим стигне на своје одредиште и обавијестити надлежне органе за контролу уколико се не јави”, појаснио је Тегелтија.

Он је навео да је неопходна пуна сарадња свих, од оних који се налазе на граничним прелазима, до домова здравља.

“Потребна је свеобухватна координација свих институција на нивоу БиХ, јер одређене мјере треба да доносе владе ентитета, неке Савјет министара, а неке владе кантона. Најважнија и најтежа одлука је на грађанима да се придржавају препорука надлежних институција”, рекао је Тегелтија.

Он је истакао да се БиХ налази на почетку борбе са вирусом корона, који пријети да угрози здравље грађана БиХ, али и укупан привредни живот.

“Институције на свим нивоима БиХ су реаговале благовремено, те донијеле адекватне мјере у борби против овог вируса, због чега је ситуација под контролом”, рекао је Тегелтија.

Он је изразио задовољство што су се грађани у БиХ у највећем броју случајева придржавали препорука и мјера надлежних институција, напомињући да је било и оних који то нису чинили.

“Апелујемо да се грађани БиХ придржавају свих мјера, како да реагујемо у оваквим ситуацијама”, рекао је Тегелтија.

Новалић је рекао да на сарајевском и тузланском аеродрому постоји контрола путника термалним камерама које филтрирају сваког путника и такве мјере, између осталих, спроводи Сингапур.

Он каже да је на даншњем састанку упознат о томе да те мјере нису довољне с обзиром на то да вирус траје 14 дана.

“Вирус траје 14 дана од како га носилац добије, али прва два дана нема никаквих знакова и у том периоду може дјеловати заразно”, навео је Новалић.

Он је додао да се са постојећим филтерима може распознати носилац који је заражен 12. дан, а на основу симптома, попут температуре.

Новалић је указао на потребу да термалне камере буду инсталиране и на другим граничним прелазима.

Састанку у Добоју, осим Тегелтије, Вишковића и Новалића, присуствовали су и министар здравља Републике Српске Ален Шеранић, министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић и министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић.

На састанку су били и вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић, директор Инспектората Републике Српске Драгутин Шкребић, те градоначелник Брчког Синиша Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана