Шуме мучи расипништво и непотребно запошљавање

Марина Чигоја
Шуме мучи расипништво и непотребно запошљавање

Бањалука - Заустављање новог запошљавања у "Шумама РС", деполитизација предузећа, успостављање финансијске консолидације бољом наплатом потраживања и благовременим измиривањем обавеза најважније су мјере које је менаџмент овог предузећа креирао за превазилажење проблема и боље пословање.

Приједлогом мјера за редефинисање организационо-економске и кадровске позиције "Шума РС", о којем је јуче у Бањалуци одржана расправа, указано је на бројне проблеме у овом предузећу и наведени потези којим би они били превазиђени. У документу је наведено да је неконтролисан и неплански пријем радника довео до раста трошкова пословања, што је умногоме умањило финансијски ефекат предузећа.

- Потребно је извршити деполитизацију предузећа, а посебну пажњу треба посветити кадровској политици. Приликом именовања лица са посебним овлашћењима треба, поред стручне спреме и искуства, инсистирати на људима који су били успјешни у досадашњем раду. Потребно је зауставити пријем нових радника, посебно административног особља, док се постојећа радна мјеста не растерете одласком запослених у пензију - истакнуто је у документу "Шума РС".

Указано је и на проблем задужености предузећа, ненаплаћених потраживања и управљања новцем.

- Шумски дрвни сортименти морају се продавати искључиво уз обезбјеђивање гаранције или авансну уплату. Видљиво је да нека шумска газдинства троше више него што привриједе. Постала је уобичајена пракса да троше чак и више милиона КМ из других газдинстава. Узрок оваквог стања у предузећу су неодговорност директора одређених газдинстава, финансијска недисциплина и прекомјерно задуживање појединих газдинстава - наведено је у документу.

Помоћник министра за шумарство и ловство РС Горан Зубић рекао је да "Шуме" не дају довољан допринос економији РС и додао да очекује да ће овај приједлог мјера дати резултат у текућој и у наредним годинама.

- Предложене су бројне мјере које подразумијевају и дефинисање броја радника, а није искључено ни да ће се утврдити да тренутно постоји вишак радника у овом јавном предузећу - рекао је Зубић.

Вршилац дужности директора "Шума Српске" Драган Грабовац рекао је да је у прошлој години наплата била 100 одсто и да је тиме поправљена ликвидност предузећа, а да су обавезе извршаване на вријеме.

- Све лоше појаве у предузећу настале су прије десетак година - истакао је Грабовац.

Коментаришући могућу блокаду рачуна "Шума РС", Грабовац је рекао да се њихове пореске обавезе односе на обавезе према општинама из претходних година. Казао је да о тим проблемима разговарају са Пореском управом, али да нису добили опомену пред блокаду рачуна.

Након што Влада усвоји овај документ, требало би да почне његова реализација путем акционог плана у којем ће бити дефинисане све активности и њихови носиоци и временски оквир за реализацију сваке мјере појединачно. Професор на бањалучком Економском факултету и члан тима за израду акционог плана Здравко Тодоровић казао је да "Шуме" не смију пословати са губитком и да сваке године морају повећавати профит.

- Предузеће мора да ријеши проблеме са наплатом, али и да на расходовној страни онемогући расипање новца, нелегалне радње и отклони пропусте који су се до сада дешавали - рекао је Тодоровић.

Представник Привредне коморе РС Лазо Шиник рекао је да предложене мјере треба да омогуће да се "Шуме" консолидују и да постану финансијски стабилне.

Накнада за општине

У документу је наведено да је накнада за развој неразвијених дијелова општина од десет одсто висока и да је неопходно да она буде смањена и промијењена основица за обрачун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана