Судије одбиле покушај Борова да се дочепа имовине у срцу града

Вељко Зељковић
Судије одбиле покушај Борова да се дочепа имовине у срцу града

Бањалука - Уставни суд БиХ одбио је као неосновану апелацију предузећа "Борово" из Вуковара којом је тражено да буду поништена рјешења судова у Бањалуци о прекиду судског поступка којим је хрватска фирма тражила да јој буде враћена атрактивна имовина бањалучког предузећа "Бонел" у ужем центру града.

"Борово" је покренуло спор против "Бонела" ради утврђивања права својине и предаје у посјед хрватске фирме "Бонеловог" пословног простора у Бањалуци. Рјешења о прекиду судског поступка донијели су Окружни привредни суд и Виши привредни суд у Бањалуци.

Хрватска фирма је у тужбеном захтјеву тражила да јој буде враћен пословни простор у улици Веселина Маслеше у Бањалуци, који се од 1991. године налази у власништву "Бонела". Међутим, привредни судови, пред којима је покренут овај поступак, донијели су одлуку да га прекину уз образложење да се предметни спор може ријешити само у управном поступку.

Хрватска страна се у тужбеном захтјеву позвала на Споразум о питањима сукцесије имовине бивше Југославије и Анекс Г овог споразума, наводећи да он гарантује заштиту приватне својине и стечених права грађана и других правних лица са простора бивше Југославије до 31. децембра 1991. године. Међутим, привредни судови су донијели рјешења, а Уставни суд потврдио њихов став да овај проблем не може бити ријешен све док не буду потписани међудржавни споразуми између БиХ и Хрватске. У одлуци Уставног суда БиХ је наведено да је утврђено да не постоји ни систем реципроцитета, односно да судови у Хрватској не признају прописана права из Анекса Г и да овакве и сличне случајеве одбацују.

Случај са имовином "Бонела" није усамљен и постоји још много предузећа која су суочена са сличним парницама у којима се оспорава њихово власништво над приватизованом имовином. Једно од њих је и "Крајинапетрол" против којег је хрватска нафтна компанија "Ина" 2005. године поднијела тужбу, тражећи поврат бензинских пумпи на подручју Бањалуке и Мркоњић Града. И у том случају је Уставни суд БиХ одбацио апелацију хрватске компаније.

Према ријечима директора "Крајинапетрола" Милована Бајића та одлука Уставног суда само је потврдила његов став да судови не могу бити надлежни у оваквим и сличним случајевима. Он сматра да ову проблематику треба да ријеше власти РС, БиХ и Хрватске у међусобним преговорима.

Милановић

Власник "Бонела" у процесу приватизације постао је бизнисмен Младен Милановић из Мркоњић Града.

Он није могао коментарисати спор са хрватским "Боровом" и одлуку Уставног суда БиХ, наводећи да се тиме бави тим правника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана