Стручњаци упозорили: Забрињавајући број заражених у РС у 9. седмици епидемије, слабљење дисциплине води до горег сценарија

ГС
Стручњаци упозорили: Забрињавајући број заражених у РС у 9. седмици епидемије, слабљење дисциплине води до горег сценарија

БАЊАЛУКА – Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић упозорио је да проценат позитивних у односу на тестирана лица говори о попуштању дисциплине појединаца у придржавању прописаних мјера.

- Цијела заједница се понаша опуштеније него раније када смо имали другачије бројеве него сада - рекао је Шеранић  након што је изнио податке да је од 677 узорака чак 59 нових било позитивно, чиме је број људи у Српској заражених вирусом корона повећан на 767.

Он је прецизирао да је позитивно око осам одсто од броја лица која су тестирана у протекла 24 часа, док је њихов удио до сада био око пет одсто.

- Треба сви строго да се придржавају мјера. Не треба да се инатимо вирусу и размишљамо да се то нама не може десити. Било коме се може десити да се зарази и да има средњу и тешку клиничку слику и због тога морамо стриктно поштовати све мјере. Ограничавање слободе кретање свакоме тешко пада, али је то једна од мјера која ће онемогућити ширење вируса - указао је Шеранић.

Према његовим ријечима, раст броја заражених се "дјелимично може повезати са окупљањима за васкршње празнике", али и другим окупљањима и чињеницом да много мање људи носи маске, те да су појачани притисци за слабљење мјера.

- Планирали смо ублажавање мјера, али постепено, седмицу по седмицу, да бисмо пратили показатеље. Врло озбиљно ћемо размотирити мјере које ћемо доносити за наредне празничне дане. Ујутро када људи иду на посао сви носе маске, а увече када прошетају или излазе због обавеза веома мало их носи маску. То не смије да се дешава јер ће нам то вирус веома брзо показати кроз податке о броју заражених - упозорио је Шеранић.

Он је нагласио да је од болести изазване вирусом корона до сада опорављено 369 лица, али да је са новим подацима о броју заражених промијењен омјер активних случајева у односу на опорављене.

- То забрињава. Тај податак треба сви заједно да промијенимо у корист опорављених тако што ћемо се придржавати препоручених мјера - рекао је Шеранић.

Начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а Српске Пеђа Ковачевић рекао да је ситуација у Српској по питању вируса корона забрињавајућа.

- У деветој седмици је највећи број заражених вирусом корона и хоспитализованих у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске у Бањалуци, што значи да се не поштују јасно прописане мјере које се односе на спречавање ширења епидемије - упозорио је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да 121 болесник девете седмице говори да нешто није добро и да је могућ и неки лошији сценарио, те позвао грађане Српске да озбиљно схвате ситуацију и поштују прописане мјере.

Он је истакао да је, будући да за вирус корона не постоји лијек, једини спас то да се грађани држе прописаних мјера када је ријеч о превенцији.

- Ми смо релативно мала земља у којој је здравствени капацитет до сада имао могућност да се носи са бројем обољелих. Оно што је застрашујуће, због чега позивам јавност и сваког грађанина Српске да добро размисли, јесте да у деветој недјељи имамо највећи број обољелих и хоспитализованих у УКЦ-у - рекао је Ковачевић.

Он је упозорио да што је већи број пацијената на респиратору и што је већи број критично обољелих, ситуација је под мањом контролом, а изглед лијечења таквих пацијената је онда лошији.

Ковачевић је рекао да су празнична окупљања, која су вјероватно и узрок драстичног скока броја обољелих, показатељ шта нам је чинити.

Он је поновио да су здравствени капацитети УКЦ-а такви да може да збрине релативно велики број пацијената, али да није поента о збрињавању критично обољелих.

- Не треба да се варамо да се болест дешава неком другом, негдје у Шпанији или Италији, већ код нас. Све што можемо да урадимо јесте да држимо дистанцу, носимо заштитне маске и рукавице и да се на неки начин припремимо за период који подразумијева да је тај вирус међу нама - поручио је Ковачевић.

Федерација направила корак уназад

Ален Шеранић упозорава да одлука федералних власти да укину карантине и да сви грађани који уђу на територију ФБиХ добијају рјешење о кућној изолацији знатно усложњава процес борбе против ширења епидемије вируса корона и представља корак уназад.

Према његовим ријечима, та одлука би могла негативно да утиче на контролу и надзор над лицима која долазе из иностранства.

- Република Српска ову мјеру надзора с циљем спречавања „увоза“ вируса увела је 16. марта и паралелно са мјерама надзора у заједници успоставила је систем активног надзора. Оваква одлука у ФБиХ у том смислу јесте корак уназад - рекао је Шеранић за "Дневни аваз".

Он је најавио да ће инспекција у Републици Српској и даље наставити са надзором путника на граничним прелазима у Републици Српској.

Шеранић је нагласио да су све мјере које су донесене у Републици Српској базиране на процјени тренутне епидемиолошке ситуације и имају стручно и законско упориште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана