Стране судије и даље непожељне

Александар Стојановић
Стране судије и даље непожељне

САРАЈЕВО - Одлука којом је одбијен захтјев бошњачких делегата у Вијећу народа РС за оцјену уставности Закона о стварним правима је исправна, а посебно је важан став судија наведен у тачки 53. ове одлуке који каже да се “не може тврдити да је сва државна имовина неопходно имовина државе БиХ, односно раније СФРЈ или СР БиХ у смислу Закона о забрани располагања”.

Након одлуке о Закону о стварним правима, бошњачки делегати добили су још један хладан туш од Уставног суда БиХ на истој сједници, јер је одбијен и захтјев за оцјену уставности Закона о републичкој управи којим су покушали да оспоре име Министарства за европске интеграције и регионалну сарадњу.

Ипак, саговорници “Гласа Српске” истичу да овакве одлуке не смију бити преседан, те да став институција Републике Српске да стране судије треба да напусте Уставни суд БиХ остаје непромијењен.

Бошњачки делегати у Вијећу народа су све захтјеве за оцјену уставности посљедњих година подносили позивајући се, између осталог, на став И/1 Устава БиХ, а који у првој реченици каже да “БиХ наставља своје правно постојање по међународном праву”, али су занемаривали чињеницу да тај дио Устава говори само у њеном међународном признању и дјеловању према споља, јер се у наставку истог члана додаје “са измијењеном унутрашњом структуром према одредбама овог Устава”.

Дакле, унутрашња структура регулисана је потписивањем Дејтонског споразума, а он предвиђа постојање “два државотворна ентитета”, због чега је позивање бошњачких делегата на “континуитет тзв. Републике БиХ” потпуно ирационалан.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је за “Глас Српске” да су ове двије одлуке добре и да је Уставни суд напокон по питањима права управљања, коришћења и располагања над непокретностима донио одлуку у складу с Уставом, те да се нада да ће тако бити и у будућности.

- И по питању овог другог закона радује чињеница да су се судије кретале у оквиру Устава и да су донијели овакву одлуку. Међутим, Суд је често био недосљедан и због тога не треба дизати претјерану еуфорију због ових одлука. Оне су добре, али не смију постати преседан. Наравно, Српска и њени представници не одустају од захтјева да стране судије треба да напусте ову институцију - рекла је Новаковић Бурсаћ.

Са овим ставом сагласан је и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, који је у изјави за наш лист истакао да је Уставни суд коначно пресудио у оквиру закона и у складу са Уставом БиХ.

- То, ипак, не мијења став Народне скупштине, али и других институција РС да стране судије морају да напусте Уставни суд БиХ и ову институцију препусте домаћим судијама - рекао је Чубриловић за “Глас Српске”.

Захтјеви

Седам бошњачких делегата у Вијећу народа РС поднијели су низ захтјева за оцјену уставности закона Републике Српске пред Уставним судом БиХ, а у наредном периоду ова институција одлучиваће о судбини законодавних аката по питању шума, високог образовања и техничких прописа.

Саговорници “Гласа Српске” истакли су да је од свих захтјева најважнији онај који се тиче шума, јер се њиме покушава одузети вриједно природно богатство и пребацити на ниво БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана