Стевандић: БиХ се чува договором, а не наметнутим одлукама

Срна
Стевандић: БиХ се чува договором, а не наметнутим одлукама

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас у Источном Сарајеву да се БиХ чува договором, а не спровођењем наметнутих одлука без правне подлоге.

Стевандић је након рочишта предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора “Службеног гласника Српске” Милошу Лукићу пред Судом БиХ, рекао да је потпуно јасно да су данас Тужилаштво БиХ, а вјероватно и судија схватили да инструкције из амбасада и ОХР-а нису правни акти.

-Након што су завршили са испитивањем свједока који су свједочили у корист Додика и Лукића, сада се спремају за другу фазу која се зове вербални деликт да новинске чланке употребљавају у судском процесу. То је давно заборављено комунистичко вријеме - навео је Стевандић на конференцији за новинаре након рочишта.

Он је нагласио да је Српска све битке добила, те да је и у овом процесу познат исход.

Према његовим ријечима, овдје је сада сабирање губитака Тужилаштва и судија, који сад траже неки частан излаз, али он не постоји.

-Часно је било да не слушате налоге из амбасада, да не спроводите инструкције од ОХР-а, да се сви људи који су у политичком естаблишменту у ФБиХ договарају са нама и да не дозволимо да неко други креира ни судску ни правосудну нити друштвену реалност - навео је Стевандић.

Стевандић је рекао да су сви поступци које Република Српска води са Кристијаном Шмитом око Изборног закона засновани прво на вољи народа која је неоспорна.

-Ниједан изборни закон није изнад Устава и сваки изборни закон мора бити у складу са Уставом. Онај који ми усвајамо ће бити у складу са Уставом, а онај који је наметнуо нелегални високи представник је неуставан и он мора као такав да падне - поручио је Стевандић.

Нагласио је да Српска и даље преговара о свему томе, подсјећајући да је све почело као покушај да се сломи кичма Додику како би се онеспособиле институције и зауставио начин доношења одлука у Српској, а завршава се као ломљење кичме нелегалном Шмиту и оним актима које је он произвео шаљући их у Тужилаштво.

-Ово је био покушај да се Република Српска ослаби. Она је овим ојачана и сваким даном ће бити све јача. Док је могуће да санирају штету, позивам их да то урадимо на преговорима, да престану да злоупотребљавају и Тужилаштво и правосуђе БиХ - додао је Стевандић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана