Stevandić: BiH se čuva dogovorom, a ne nametnutim odlukama

Srna
Stevandić: BiH se čuva dogovorom, a ne nametnutim odlukama

ISTOČNO SARAJEVO- Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da se BiH čuva dogovorom, a ne sprovođenjem nametnutih odluka bez pravne podloge.

Stevandić je nakon ročišta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Milošu Lukiću pred Sudom BiH, rekao da je potpuno jasno da su danas Tužilaštvo BiH, a vjerovatno i sudija shvatili da instrukcije iz ambasada i OHR-a nisu pravni akti.

-Nakon što su završili sa ispitivanjem svjedoka koji su svjedočili u korist Dodika i Lukića, sada se spremaju za drugu fazu koja se zove verbalni delikt da novinske članke upotrebljavaju u sudskom procesu. To je davno zaboravljeno komunističko vrijeme - naveo je Stevandić na konferenciji za novinare nakon ročišta.

On je naglasio da je Srpska sve bitke dobila, te da je i u ovom procesu poznat ishod.

Prema njegovim riječima, ovdje je sada sabiranje gubitaka Tužilaštva i sudija, koji sad traže neki častan izlaz, ali on ne postoji.

-Časno je bilo da ne slušate naloge iz ambasada, da ne sprovodite instrukcije od OHR-a, da se svi ljudi koji su u političkom establišmentu u FBiH dogovaraju sa nama i da ne dozvolimo da neko drugi kreira ni sudsku ni pravosudnu niti društvenu realnost - naveo je Stevandić.

Stevandić je rekao da su svi postupci koje Republika Srpska vodi sa Kristijanom Šmitom oko Izbornog zakona zasnovani prvo na volji naroda koja je neosporna.

-Nijedan izborni zakon nije iznad Ustava i svaki izborni zakon mora biti u skladu sa Ustavom. Onaj koji mi usvajamo će biti u skladu sa Ustavom, a onaj koji je nametnuo nelegalni visoki predstavnik je neustavan i on mora kao takav da padne - poručio je Stevandić.

Naglasio je da Srpska i dalje pregovara o svemu tome, podsjećajući da je sve počelo kao pokušaj da se slomi kičma Dodiku kako bi se onesposobile institucije i zaustavio način donošenja odluka u Srpskoj, a završava se kao lomljenje kičme nelegalnom Šmitu i onim aktima koje je on proizveo šaljući ih u Tužilaštvo.

-Ovo je bio pokušaj da se Republika Srpska oslabi. Ona je ovim ojačana i svakim danom će biti sve jača. Dok je moguće da saniraju štetu, pozivam ih da to uradimo na pregovorima, da prestanu da zloupotrebljavaju i Tužilaštvo i pravosuđe BiH - dodao je Stevandić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana