Шта након усвајања жешћих санкција за оне који шарају ћириличне натписе

Милош Васиљевић
Шта након усвајања жешћих санкција за оне који шарају ћириличне натписе

САРАЈЕВО - Префарбавање или прекривање натписа на саобраћајним знаковима биће ускоро строго кажњено ако Дом народа Парламента БиХ усвоји допуне Закона о безбједности саобраћаја које је Представнички дом Парламента БиХ већ усвојио на посљедњој сједници.

Саобраћајни знакови, прецизније ћирилични натписи у ФБиХ, су већ годинама мета вандала. У готово сваком дијелу ФБиХ могуће је уочити да су ћирилични натписи префабрани или су уз њих исписане погрдне поруке. У доста мањој мјери сличне ствари се догађају и у Српској, гдје су на мети натписи на латиници.

То у великој мјери штети угледу мјеста те представља вид некултуре, која и оно мало туриста који долазе у БиХ упозна гдје заправо долазе.

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ казала је за “Глас Српске” да је она при гласању за ове допуне била суздржана. Наводи да је потребно доста опреза приликом примјене овог закона.

- Идеја је наизглед добра, али због примјене, али и оних који то заговарају, а, рецимо, Васкрс честитају на латиници, морамо бити опрезни. Ми из Српске нисмо имали прецизан став, мало и због предлагача, а њихово образложење је било да желе да сачувају ћирилицу. А то како они “чувају” ћирилицу најбоље показује да нам празнике честитају латиницом - рекла је Новаковић Бурсаћ и додала да су допуне ипак усвојене, али да је спорно каква ће бити примјена тог закона ако прође у Дому народа.

Према њеним ријечима, предвиђене су веће казне, али питање је како ухватити починиоца, јер до сада то није забиљежено.

- Не можете бити против таквих ствари, спорна је само примјена. Са тим шарањем добијамо слику нецивилизоване средине. Ако странац путује кроз БиХ и види ишаран саобраћајни знак, он нема појма шта би могло бити, јер нису сви упознати да овдје постоје два писма. То су путокази који имају своју функцију и никако је не смијемо нарушавати - истакла је Новаковић Бурсаћ.

Иницијатива коју је у Парламент упутио посланик Наше странке (НС) Дамир Арнаут још у јесен прошле године усвојена је на 29. сједници Представничког дома ПС БиХ.

За закон је гласало 27 посланика, против је било седам, док је седам било суздржано.

Арнаут, који је и упутио ову иницијативу у Парламент, казао је да су против били Сања Вулић, Обрен Петровић и Јаков Галић из СНСД-а и СП-а, али и посланици ХДЗ-а.

Од 400 до 1.000 КМ

По новом рјешењу, за префарбавање саобраћајних знакова или прекривање натписа, били они на ћирилици или латиници, починилац ће морати да плати казну у износу од 400 до 1.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана