Šta nakon usvajanja žešćih sankcija za one koji šaraju ćirilične natpise

Miloš Vasiljević
Šta nakon usvajanja žešćih sankcija za one koji šaraju ćirilične natpise

SARAJEVO - Prefarbavanje ili prekrivanje natpisa na saobraćajnim znakovima biće uskoro strogo kažnjeno ako Dom naroda Parlamenta BiH usvoji dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja koje je Predstavnički dom Parlamenta BiH već usvojio na posljednjoj sjednici.

Saobraćajni znakovi, preciznije ćirilični natpisi u FBiH, su već godinama meta vandala. U gotovo svakom dijelu FBiH moguće je uočiti da su ćirilični natpisi prefabrani ili su uz njih ispisane pogrdne poruke. U dosta manjoj mjeri slične stvari se događaju i u Srpskoj, gdje su na meti natpisi na latinici.

To u velikoj mjeri šteti ugledu mjesta te predstavlja vid nekulture, koja i ono malo turista koji dolaze u BiH upozna gdje zapravo dolaze.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać kazala je za “Glas Srpske” da je ona pri glasanju za ove dopune bila suzdržana. Navodi da je potrebno dosta opreza prilikom primjene ovog zakona.

- Ideja je naizgled dobra, ali zbog primjene, ali i onih koji to zagovaraju, a, recimo, Vaskrs čestitaju na latinici, moramo biti oprezni. Mi iz Srpske nismo imali precizan stav, malo i zbog predlagača, a njihovo obrazloženje je bilo da žele da sačuvaju ćirilicu. A to kako oni “čuvaju” ćirilicu najbolje pokazuje da nam praznike čestitaju latinicom - rekla je Novaković Bursać i dodala da su dopune ipak usvojene, ali da je sporno kakva će biti primjena tog zakona ako prođe u Domu naroda.

Prema njenim riječima, predviđene su veće kazne, ali pitanje je kako uhvatiti počinioca, jer do sada to nije zabilježeno.

- Ne možete biti protiv takvih stvari, sporna je samo primjena. Sa tim šaranjem dobijamo sliku necivilizovane sredine. Ako stranac putuje kroz BiH i vidi išaran saobraćajni znak, on nema pojma šta bi moglo biti, jer nisu svi upoznati da ovdje postoje dva pisma. To su putokazi koji imaju svoju funkciju i nikako je ne smijemo narušavati - istakla je Novaković Bursać.

Inicijativa koju je u Parlament uputio poslanik Naše stranke (NS) Damir Arnaut još u jesen prošle godine usvojena je na 29. sjednici Predstavničkog doma PS BiH.

Za zakon je glasalo 27 poslanika, protiv je bilo sedam, dok je sedam bilo suzdržano.

Arnaut, koji je i uputio ovu inicijativu u Parlament, kazao je da su protiv bili Sanja Vulić, Obren Petrović i Jakov Galić iz SNSD-a i SP-a, ali i poslanici HDZ-a.

Od 400 do 1.000 KM

Po novom rješenju, za prefarbavanje saobraćajnih znakova ili prekrivanje natpisa, bili oni na ćirilici ili latinici, počinilac će morati da plati kaznu u iznosu od 400 do 1.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana