Српска упутила 16. Извјештај Савјету Безбједности

Срна
Српска упутила 16. Извјештај Савјету Безбједности

Бањалука - Република Српска упутила је 16. Извјештај Савјету безбједности УН у којем је аргументовано указано на настојања СДА да подрије стабилност и функционалност БиХ, као и на поступке власти Републике Српске предузети с циљем одбране њених уставних и законских права у складу са Дејтонским споразумом, као и реформама које су нужне за европске интеграције БиХ.

У пропратном писму, које је предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио генералном секретару УН Бан Ки Муну, наводи се да је Извјешатај упућен с циљем да Српска, као страна потписница Општег оквирног споразума о миру у БиХ и анекса који су његов саставни дио, помогне Савјету безбједности УН у предстојећој дебати о БиХ.


У писму се појашњава да се у првом дијелу Извјешатаја показује како највећа бошњачка странка - СДА, настоји да подрије безбједност, функционалност и сарадњу у БиХ.

"СДА покушава да изазове кризу тако што напада легитимитег Републике Српске настојањима да забрани обиљежавање дана настанка Републике Српске и озбиљним пријетњама насиљем против Републике Српске. Овакви поступци СДА дио су ширег обрасца подривања стабилности и функционалности БиХ, те сарадње између ентитета и конститутивних народа БиХ", појашњава се у писму.

У овом дијелу Извјештаја, такође, се указује на чињенице како је СДА допринијела томе да се БиХ претвори у уточиште џихадиста, који представљају озбиљну пријетњу по БиХ, Европу и остатак свијета.

У другом дијелу Извјештаја аргументовано су наведни начини на које Република Српска брани своја уставна и законска права по основу Дејтонског споразума и других закона с циљем одржавања уговорима успостављених политичких структура и мира.

"Гласачи Републике Српске недавно су донијели огромну побједу странкама владајуће коалкције Републике Српске, чиме је послата снажна порука подршке Влади Републике Српске и њеним политикама, укључујући економске реформе и заштиту права која су Републици Српској дата Дејтонским споразумом. Исто тако, гласачи у Републици Српској недавно су учествовали на референдуму о Дану Републике, празнику Републике Српске, на ком су се огромном већином изјаснили у прилог задржавања постојећег датума празника", истакао је предсједник Српске у попратном писму.

У писму је констатовано да, упркос грозничавим тврдњама функционера СДА, референдум није имао никакве везе са територијалним интегритетом БиХ и организован је у потпуности у складу са позитивним прописима.

"Референдум је био корак ка извршавању одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике из новембра 2015. године, која, како се детаљно објашњава у овом извјештају, не може разумно да се тумачи као забрана Републици Српској да обиљежава дан свог оснивања", нагласио је Додик.

У пропратном писму је наведено да је у другом дијели Извјештаја објашњено и зашто су недавно објављени резултати пописа становништва у БиХ нетачни и правно неважећи.

У трећем дијелу Извјештаја наглашена је снажна подршка Републике Српске интегрисању БиХ у Европску унију и испитују се реформе које су нужне за континуиран напредак.

"Република Српска наставља да енергично улаже напоре у приближавање БиХ Европској унији, између осталог и путем реализације Програма реформи, на чијем челу је Европска унија. У трећем дијелу, такође, се бавимо битним реформама судских и тужилачких институција на нивоу БиХ које су нужне за европске интеграције", додаје се у писму.

Предсједник Републике нагласио је да су, између осталог, реформе усмјерене на укидање тужилачке дискриминације српских жртава ратних злочина, реформу правосуђа кроз структурисани дијалог, укидање улоге страних судија у Уставном суду БиХ и заустављање злоупотребе институција правосуђа у политичке сврхе.

У свом даљем раду на реформама, чији је циљ раст привреде и напредовање на путу европских интеграција, Република Српска тражи од чланова међународне заједнице да поштују Дејтонски споразум и подрже локалне реформске иницијативе у БиХ.

Предсједник Додик наглашава да је Република Српска увјерена да БиХ може бити стабилан и успјешан дио Европе под условом да се поштује њена дејтонска структура.

"Љубазно Вас молим да овај акт, приложени Извјештај и његов додатак доставите чланицама Савјета безбједности. Уколико Вама или чланицама Савјета безбједности буду потребне информације поред оних које су садржане у Извјештају или одговори на евентуална питања у погледу његовог садржаја, биће ми задовољство да Вам их доставим", навео је предсједник Српске у пропратном писму упућеном генералном секретару УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана