Срби уклоњени са функција у Централној банци БиХ

Дарко Момић
Срби уклоњени са функција у Централној банци БиХ

БАЊАЛУКА - Закон о управи БиХ, на основу кога су гувернер и чланови Управног одбора Централне банке БиХ (ЦББиХ) остали на функцијама иако им је истекао мандат, не важи и за вицегувернерку из реда српског народа Милицу Лакић и директорицу Главне банке Републике Српске Централне банке БиХ Дијану Граховац.

Управни одбор ЦББиХ на својој посљедњој регуларној сједници, одржаној 10. августа, заузео је став да његови чланови којима је тог дана истекао мандат остају на својим позицијама уз образложење да је “неопходно омогућити несметано извршавање законске улоге, основних задатака и функција ЦББиХ, док Предсједништво БиХ не изврши именовање новог Управног одбора”. Истог дана мандат је истекао и Милици Лакић и Дијани Граховац, али УО ЦББиХ није донио никакву одлуку у вези са њиховим статусом и њих двије су од тада практично на бироу за запошљавање. Посебно интересантно је да је УО ЦББиХ на поменутој сједници 10. августа за вицегувернера из реда хрватског народа именовао Жељка Марића који слови као кадар Жељка Комшића, а у децембру прошле године за вицегувернерку из реда Бошњака именована је Ернадина Бајровић на коју је, према сазнањима нашег листа, гувернер Сенад Софтић пренио овлашћења донедавне вицегувернерке Милице Лакић.

Лакићева се прије десетак дана писмено обратила Управном одбору, али још никакав одговор није добила. Она каже за наш лист да се УО обратила на основу њиховог саопштења у којем су навели да треба да наставе са радом позивајући се на члан 55а. Закона о управи БиХ.

- Ако се поменути члан закона односи на мандате чланова УО, гувернера и вицегувернера, као што се наводи у саопштењу УО, онда ни ја нисам могла добити рјешење о престанку радног односа. Другим ријечима, ако се закон односи на чланове УО и гувернера, зашто се не односи на мене као вицегувернера и да ли је ово селективна примјена закона - пита Лакићева.

Она каже да је све то навела у допису упућеном УО и гувернеру, од којих је тражила образложење како би могла да оствари своја права.

- Тај допис сам упутила 13. августа, али још никакав одговор нисам добила - каже Лакићева.

Дијана Граховац каже да о томе да ли је Управни одбор ЦББиХ валидан треба да говори и одлучује неко други, додајући да је она 10. августа добила рјешење о престанку радног односа које је потписао гувернер Сенад Софтић, додајући да од тада послове директора Главне банке РС по овлашћењу гувернера обавља једна од радница банке.

- Према свим нормативним актима, он је тада био у редовном мандату, тако да нећу предузимати никакве правне радње у вези с тим, јер је мени тог дана истекао мандат. За неке друге су питања да ли је валидан постојећи УО и зашто је остала упражњена функција директора Главне банке РС на којој сам ја била и позиција вицегувернерке на којој је била Милица Лакић, односно зашто нису извршена именовања - каже Граховчева.

Мандати

Поред вицегувернерке Милице Лакић и директорице Главне банке Републике Српске Централне банке БиХ Дијане Граховац којима је мандат истекао 10. августа, мандати ускоро истичу и главном интерном ревизору ЦББиХ Анити Дујмовић и њеним замјеницама Марици Булић и Стојанки Шаровић, иначе супрузи лидера СДС-а Мирка Шаровића. Њима мандати истичу у септембру и октобру, исто као и свим члановима Ревизорског комитета и биће јако интересантно видјети како ће се ствар одвијати и да ли ће и њима престати радни однос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана