Срби неће учествовати у раду институција Ливањског кантона док не буде одвезен отпад који је стигао из Италије

Милијана Латиновић
Срби неће учествовати у раду институција Ливањског кантона док не буде одвезен отпад који је стигао из Италије

ДРВАР - Српски посланици и министри у Ливањском кантону неће учествовати у раду кантоналних институција све док отпад из Италије не буде одвезен из Дрвара.

Рекла је то Срни потпредсједник кантоналне Скупштине Драгана Дамјановић након што овај парламент данас није усвојио закључке посланика СНСД-а о нелегално довезеном и ускладиштеном отпаду у општинама Дрвар и Босанско Грахово.

Дамјановићева, која је иницирала усвајање закључака, је појаснила да је суштина закључака била да се спроведе рјешење кантоналне инспекције којим је наложено отклањање отпада, да се преиспита рјешење за управљане отпадом издато од кантоналног министарства, које прати низ нерегуларности, као и да се забрани увоз отпада у Ливањски кантон.

- Између чисте животне средине и италијанске мафије, нажалост, изабрали су ово друго - рекла је Дамјановићева и поручила да ће српски представници у Скупштини Ливањског кантона наставити борбу, без обзира на данашњу ситуацију.

Она је оцијенила да је БиХ постала земља у којој је, нажалост, право на живот постало луксуз.

Скупштина Ливањског кантона требало ја да дана с расправљаће данас о нелегално довезеном и складиштеном отпаду у Дрвару и Босанском Грахову, а челници ове двије општине са већинским српским становништвом надају се да ће након више од мјесец дана агоније отпад коначно бити склоњен са њихове територије.

Фирма “Кром рециклажа” увезла је неколико шлепера сумњивог отпада из Италије у ове двије општине прије више од мјесец дана што је унијело велики немир међу мјештане, али и дигле на ноге многе који траже одговор ко је и с којим намјерама дао зелено свјетло да смеће из Италије заврши на том подручју.

Шлепери пуни отпада прво су истоварени у бившој фабрици обуће “Борац” у самом центру Босанског Грахова, а неутврђена количина отпада налазила се и на локалној депонији Корита, да би се затим камиони са текстилним отпадом из Италије, идентичним том, појавили преко ноћи и у кругу бивше фабрике “Грмеч” у Дрвару.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана