Специјалци на прагу изласка на слободу?

Небојша Томашевић
Специјалци на прагу изласка на слободу?

Бањалука - Тројица бивших припадника Специјалне јединице полиције МУП-а РС и сувласник ауто-куће “Кватро” из Бањалуке, који су осуђени на укупно 40 година затвора због пљачке око 617.000 КМ из конвоја агенције “Сектор секјурити” на аутопуту Бањалука - Градишка, могли би да се нађу на слободи након одлуке Уставног суда БиХ.

У овом случају осуђени су бивши специјалци Владан Малић (36) и Горан Параш (31) из Бањалуке и Александар Поповић (33) из Котор Вароша на по десет и по година, док је Олег Банда (34) из Бањалуке добио осам и по година робије.

Уставни суд БиХ је усвојио апелације одбране на одлуке којима је четворки продужен притвор и утврдио да су прекршена њихова права.

- У одлукама Врховног суда РС постоји кршење права из Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода. Редовни судови су пропустили да наведу конкретне околности које оправдавају закључак да би пуштање апеланата на слободу резултовало ванредним околностима усљед стварне, а не апстрактне пријетње нарушавања јавног реда у смислу одредбе Закона о кривичном поступку РС члана 197 тачке Г - наведено је у одлуци коју је Уставни суд БиХ донио 11. маја.

Поменутој четворки притвор је на основу тачке Г продужен и након изрицања пресуде у поновљеном поступку 26. марта, што код оптужених и одбране буди наду да би се четворка могла наћи на слободи.

Александра Метлић, која брани Поповића, казала је да зна за одлуку Уставног суда БиХ, али да још није добила њен писани отправак и да је до тада не може коментарисати.

Став бранилаца Малића, Параша и Банде јуче нисмо успјели да добијемо јер се нису јављали на телефонске позиве.

Четворка је осуђена 26. марта у бањалучком Окружном суду у поновљеном поступку након што је Врховни суд РС почетком фебруара укинуо ранију пресуду којом су били осуђени на укупно 42 године затвора.

Новом пресудом су осуђени на по пола године затвора мање, а обавезани су и да врате 543.204 КМ које су стекли у кривичном дјелу и да плате трошкове поступка. Малић, Параш, Поповић и Банда осуђени су јер је суд утврдио да су 22. септембра 2015. године у Церовљанима на аутопуту Бањалука - Градишка “аудијем А6” пресрели колону возила агенције “Сектор секјурити” која је у Загреб превозила новац Уникредит банке. Пуцајући из аутоматских пушака и уз пријетњу “зољом” тада су натјерали раднике обезбјеђења да отворе товарни простор блиндираног комбија из кога су украли 616.548 КМ. Током пљачке лакше је рањен радник агенције “Сектор секјурити” Ђурађ Бајић.

Пљачкаши су након разбојништва отишли у Бараје код Градишке, гдје су новац пребацили у друге торбе, а затим побјегли на планину Козару гдје су закопали оружје и новац и гдје су се скривали неколико дана. Ухапшени су у јануару 2016. године.

У овом случају су раније на основу споразума о признању кривице правоснажно осуђени бивши специјалци Жељко Инђић из Братунца и Горан Јањуз из Козарске Дубице, те некадашњи радник “Сектор секјуритија” Данијел Кузмић из Котор Вароша.

Признање кривице

Владан Малић, Горан Параш, Александар Поповић и Олег Банда су у децембру 2016. године закључили споразум о признању кривице и пристали на укупно 25 година затвора, али је суд одбацио нагодбу са тужилаштвом.

Споразумно признање кривице у марту ове године је поново закључио Банда и пристао на шест година затвора, али је суд донио идентичну одлуку као и у ранијем случају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана