СНСД тражи смјену Савјета министара

Ведрана Кулага
СНСД тражи смјену Савјета министара

Бањалука, Сарајево - СНСД је најавио да ће због усвајања одлуке о механизму координације без консултација и знања Владе РС затражити смјену Савјета министара БиХ.

Потпредсједник СНСД-а и посланик у Парламенту БиХ Никола Шпирић оцијенио је да усвајање одлуке о механизму координације далеко од очију јавности и игнорисањем ентитетских влада представља морално посрнуће и Савјета министара БиХ и министара из РС, односно Савеза за промјене у тој институцији.

- То продубљује политичку кризу и оснажује неповјерење које кочи европски пут БиХ и поништава сваки напредак на том путу. Морално посрнуће представника РС у Савјету министара БиХ или издаја, сасвим је свеједно, не заслужује ништа друго сем презира - рекао је Шпирић.

Он је казао да ће посланици СНСД-а у уторак на сједници Представничког дома Парламента БиХ покренути иницијативу за смјену Савјета министара БиХ због околности у вези са тајним усвајањем механизма координације.

- Видјећемо колико они који сада критикују начин рада Савјета министара, начин усвајања механизма координације и тродијелну подјелу БиХ уистину то и мисле и да ли ће подржати наш приједлог - додао је Шпирић.

Он је нагласио да су БиХ потребне реформе, а не лажи.

- Било би добро да Савјет министара ради јавно и транспарентно, иначе ће БиХ бити једина земља чији пут ка ЕУ почиње странпутицом и преварама које, нажалост, мајстори криза називају напретком - истакао је Шпирић.

Лидер СДС-а и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић казао је да напад у вези са механизмом координације и смишљени излив лажи говори да су јаке снаге које желе да не буде направљен ниједан корак напријед, па ни симболичан какав је предаја апликације за чланство у ЕУ.

Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић оцијенио је да Босићева изјава потврђује да су министри из Савеза за промјене знали за шта гласају на тајној сједници Савјета министара, усвајајући механизам координације без сагласности Владе РС.

- То њихов срамни поступак чини још тежим. Чињеница да нико од српских министара у Савјету министара није консултовао Владу РС у вези са механизмом координације и да нису чак ни рекли да су то усвојили на тајној сједници довољно говори о продаји националних интереса РС. Садржај одлуке о механизму координације за који су гласали је тек посебан удар на РС - истакао је Петровић.

Влада РС је оцијенила да је одлука о механизму координације која је усвојена без њиховог знања неприхватљива и затражила да се о томе изјасни и Народна скупштина РС. У Влади су казали да ће спорна одлука о систему координације почетком идуће седмице стићи у парламент РС.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Радован Вишковић рекао је да спорна одлука о систему координације подразумијева централизацију процеса европских интеграција и његово пребацивање у руке институција БиХ и потпуно дезавуисање институција РС.

- Они који тврде супротно спорну одлуку или нису ни погледали или, што је жалосније, само срчано бране слијепо спровођење политике Бакира Изетбеговића - каже Вишковић.

Предсједништво ПДП-а је, међутим, оцијенило да је усвојеним механизмом координације РС први пут добила међународни субјективитет. Потпредсједник ПДП-а Синиша Марковић рекао је у паузи сједнице Предсједништва да му нису јасне реакције СНСД-а на усвојени документ.

- Без колегијума за европске интеграције ништа се не може усвојити, а Жељка Цвијановић је члан колегијума. Дакле, она је све ово договорила са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем и нису нам јасне њене реакције - рекао је Марковић.

Водеће политичке партије у ФБиХ и федерална Влада поздравиле су усвајање одлуке о механизму координације.

Апликација

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић предаће у понедјељак захтјев за чланство у ЕУ министру иностраних послова Холандије Берту Коендерсу у Бриселу. Свечаности ће присуствовати и високи представник за спољну и безбједносну политику ЕУ Федерика Могерини и комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић је истакао да не би волио да замисли ситуацију у којој су Хрватска и Србија у ЕУ, а БиХ није. Сматра да је кредибилна апликација БиХ за чланство у ЕУ и да нема ниједног разлога да она сада не буде прихваћена.

- Кад се дође до момента о одлучивању о пуноправном чланству БиХ у ЕУ, неће бити ни OHR-а нити страних судија у Уставном суду БиХ - нагласио је Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана