Смијенити оне који понављају грешке

Ведрана Кулага
Смијенити оне који понављају грешке

Сарајево - Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ разматраће идуће седмице прву групу ревизорских извјештаја за 2013. и то за оне институције које су добиле мишљење са резервом уз истицање предмета.

- Нећемо улазити у разматрање оцјена ревизије, али морам истаћи да има ствари које се понављају. Ићи ћемо са приједлозима, као и сваки пут до сада, да грешке и пропусти буду отклоњени, али требало би и да буде затражена смјена одређених људи - каже члан Комисије и посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Бошко Томић, који ће представити извјештај Министарства одбране БиХ.

Представници из РС, како каже, годинама покушавају да то уведу као казну за игнорисање препорука и понављање, али за то, наглашава Томић, немају подршку колега из ФБиХ.

- Ми не бисмо имали проблема да смијенимо људе из Српске. У том случају предложили бисмо нове кадрове који би знали да раде тај посао. С друге стране, српски кадрови на нивоу БиХ се много коректније понашају јер знају да не би имали довољно заштите, за разлику од бошњачких који се понашају много комотније јер знају да имају заштиту - рекао је Томић. Он је устврдио да би закључци и ставови комисије морали да буду озбиљније схваћени.

- Неки од извјештаја требало је да буду негативни, умјесто што им је дато мишљење с резервом уз истицањем предмета - нагласио је Томић.

Под лупом ревизије лани су се нашле 73 институције, а пред члановима Комисије на сједници која је заказана за сриједу биће седам извјештаја и то за министарства одбране, иностраних послова, избјеглица и људских права те транспорта и комуникација те за Управу за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, Центар за уклањање мина и Агенцију за идентификациона документа, евиденцију и размјену података. 

Министарству одбране БиХ пажња је скренута на рационализацију трошкова коришћења службених возила и потенцијалне обавезе у вези са судским споровима.

Остале институције за које ће се извјештаји наћи пред члановима Комисије су, углавном, упозорене на издатке по основу уговора о дјелу. На то је скренута пажња Министарству иностраних послова (МИП) и Министарству транспорта и комуникација те ресору за људска права и избјеглице, УИО БиХ и Центру за уклањање мина. МИП је лани за уговорене услуге потрошио око 880.000 КМ, а скренута им је пажња на чињеницу да су неке набавке вршене без или на основу раније закључених уговора.

Министарство транспорта и комуникација зарадило је мишљење са резервом због ангажовања спољних сарадника по основу уговора о дјелу за послове који су исти или слични пословима дефинисаним  правилником о систематизацији радних мјеста. Они су за ове ставке потрошили око 260.000 КМ, а УИО БиХ око 560.000 КМ. Слични проблеми у вези са уговорима о дјелу су били утврђени и код Центра за уклањање мина који је за уговорене услуге лани дао око 7.960 КМ. Институције на нивоу БиХ, њих укупно 75, лани су потрошиле око 904 милиона марака.

Мишљење са резервом уз истицање предмета добили су:

- Министарство одбране

- Министарство иностраних послова

- Министарство за људска права и избјеглице

- Министарство комуникација и транспорта

- Управа за индиректно опорезивање

- Центар за уклањање мина

- Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана