Smijeniti one koji ponavljaju greške

Vedrana Kulaga
Smijeniti one koji ponavljaju greške

Sarajevo - Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH razmatraće iduće sedmice prvu grupu revizorskih izvještaja za 2013. i to za one institucije koje su dobile mišljenje sa rezervom uz isticanje predmeta.

- Nećemo ulaziti u razmatranje ocjena revizije, ali moram istaći da ima stvari koje se ponavljaju. Ići ćemo sa prijedlozima, kao i svaki put do sada, da greške i propusti budu otklonjeni, ali trebalo bi i da bude zatražena smjena određenih ljudi - kaže član Komisije i poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Boško Tomić, koji će predstaviti izvještaj Ministarstva odbrane BiH.

Predstavnici iz RS, kako kaže, godinama pokušavaju da to uvedu kao kaznu za ignorisanje preporuka i ponavljanje, ali za to, naglašava Tomić, nemaju podršku kolega iz FBiH.

- Mi ne bismo imali problema da smijenimo ljude iz Srpske. U tom slučaju predložili bismo nove kadrove koji bi znali da rade taj posao. S druge strane, srpski kadrovi na nivou BiH se mnogo korektnije ponašaju jer znaju da ne bi imali dovoljno zaštite, za razliku od bošnjačkih koji se ponašaju mnogo komotnije jer znaju da imaju zaštitu - rekao je Tomić. On je ustvrdio da bi zaključci i stavovi komisije morali da budu ozbiljnije shvaćeni.

- Neki od izvještaja trebalo je da budu negativni, umjesto što im je dato mišljenje s rezervom uz isticanjem predmeta - naglasio je Tomić.

Pod lupom revizije lani su se našle 73 institucije, a pred članovima Komisije na sjednici koja je zakazana za srijedu biće sedam izvještaja i to za ministarstva odbrane, inostranih poslova, izbjeglica i ljudskih prava te transporta i komunikacija te za Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Centar za uklanjanje mina i Agenciju za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka. 

Ministarstvu odbrane BiH pažnja je skrenuta na racionalizaciju troškova korišćenja službenih vozila i potencijalne obaveze u vezi sa sudskim sporovima.

Ostale institucije za koje će se izvještaji naći pred članovima Komisije su, uglavnom, upozorene na izdatke po osnovu ugovora o djelu. Na to je skrenuta pažnja Ministarstvu inostranih poslova (MIP) i Ministarstvu transporta i komunikacija te resoru za ljudska prava i izbjeglice, UIO BiH i Centru za uklanjanje mina. MIP je lani za ugovorene usluge potrošio oko 880.000 KM, a skrenuta im je pažnja na činjenicu da su neke nabavke vršene bez ili na osnovu ranije zaključenih ugovora.

Ministarstvo transporta i komunikacija zaradilo je mišljenje sa rezervom zbog angažovanja spoljnih saradnika po osnovu ugovora o djelu za poslove koji su isti ili slični poslovima definisanim  pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta. Oni su za ove stavke potrošili oko 260.000 KM, a UIO BiH oko 560.000 KM. Slični problemi u vezi sa ugovorima o djelu su bili utvrđeni i kod Centra za uklanjanje mina koji je za ugovorene usluge lani dao oko 7.960 KM. Institucije na nivou BiH, njih ukupno 75, lani su potrošile oko 904 miliona maraka.

Mišljenje sa rezervom uz isticanje predmeta dobili su:

- Ministarstvo odbrane

- Ministarstvo inostranih poslova

- Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice

- Ministarstvo komunikacija i transporta

- Uprava za indirektno oporezivanje

- Centar za uklanjanje mina

- Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana