Сједница Народне скупштине: Резолуција подвала политичког Сарајева и покушај прекрајања историје

Срна
Сједница Народне скупштине: Резолуција подвала политичког Сарајева и покушај прекрајања историје

БАЊАЛУКА – Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је циљ Резолуције о поштовању жртава фашистичког режима и покрета коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, да омаловажи сва страдања која су Срби имали у Другом свјетском рату.

- Ова резолуција је подвала политичког Сарајева, које је користило један тренутак у којем је хтјело да подвали озбиљне политичке неистине да саопшти своје већ раније припремљене истине да понизи српске жртве и да се отклони од страдања које се дешавало у Другом свјетском рату - рекао је Додик на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске на чијем је дневном реду  разматрање и заузимање става о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Он је додао да се Резолуција представља и покушава да буде осуда злочина, али да се она у суштини отклања од злочина.

-Ријеч је о документу који почива на потпуном ревизионизму. Овај документ је настао као интерпретација нетачних, искривљених историјских чињеница са жељом да се политички злоупотријеби тема, да се омаловаже страдања, глорификују нечији други утицаји и да се та тема по њима дефинитивно заклопи, отвори за неке друге теме које ћемо моћи да гледамо у наредних мјесец и по дана - истакао је Додик.

Додик је нагласио да у Резолуцији о нигдје нема осуде служења блајбуршке мисе у Сарајеву.

Током расправе у Народној скупштини Републике Српске о овој резолуцији, Додик је рекао да је неприхватљиво да се у овом документу наводи да је Независна Држава Хрватска (НДХ) такозвана, а она то није била.

Он је навео да се у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ дају само смјернице поводом одржане блајбуршке мисе, а избјегавају да општински, кантонални и ентитетски органи реагују на тако нешто.

Додик је рекао да је неприхватљиво да посланици опозиције острашћено говоре у парламенту Републике Српске о томе како ће се ова резолуција доставити међународним институцијама.

- Ово не може бити већи ударац за српску националну историју и српску националну државност - истакао је Додик.

Додик је рекао да као српски члан Предсједништва БиХ неће прихватити да овај документ иде даље, али да не може ни зауставити, јер је мањина у Предсједништву БиХ.
- Срамно је што је капацитет Републике Српске обезбијеђен тамо тако што су два из СДС-а, два из ПДП-а и један из СДА из Републике Српске гласали и дали капацитет, а већинска воља српског народа у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ није поштована - истакао је Додик.

Поручио је да Народна скупштина Републике Српске треба да одбаци Резолуцију.

- Ову резолуцију треба одбацити као неистиниту и да се забрани њена примјена на простору Републике Српске - истакао је Додик.

Чубриловић:Усвајање резолуције гашење ватре бензином

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић позвао је посланике да на данашњој посебној сједници парламента искажу саборност, толеранцију и посвећеност истини и правди.

Чубриловић је истакао да је тему засједања наметнуо историјски тренутак у којем се налазимо.

- С обзиром на то, на тежину, озбиљност и одговорност теме о којој расправљамо, од свих нас, народних посланика овог највишег представничког органа законодавне власти у Републици Српској, очекује се да будемо на висини свог положаја и улоге које имамо као изабрани народни представници, да својим ријечима и аргументима који би требало да подупиру те ријечи, допринесемо смиривању страсти и тензија између политичких актера у Републици и пацификацији напетости унутар БиХ, оне и онакве каква је уговорена и овјерена печатима Дејтонско-паришког мировног споразума из 1995. године, а не оне и онакве каквом ју неко замишља и жели - нагласио је Чубриловић.

Предсједник парламента је истакао да је улога и задатак народних посланика и свих представничких тијела народа, па и сваке нормалне, што значи одговорне власти, јесте, и мора бити, активност с циљем рјешавања проблема и налажења најбољих рјешења и за најзамршеније друштвене процесе и политичке односе, а не да посланици, законодавни органи и остали органи јавне власти својим законима, одлукама, закључцима, уредбама, резолуцијама, декларацијама и другим правним и политичким актима и активностима још више компликују односе у нестабилним државама, каква је и БиХ.

- Поменута резолуција, чији су садржај, а још више импликације, то јесте оно што се у њој и из ње не види на први поглед, али овдје, у Републици Српској, нико ко има редовно завршено школовање и ко се имало бавио јавним пословима, није толико наиван да не види и не разумије шта њен садржај значи или може да значи. Повод данашњем нашем засједању је управо таква: проблематична и неконструктивна, без обзира на првобитне намјере њених аутора и доносилаца, уз напомену да ми овдје данас не расправљамо о намјерама, него ономе што је, црно на бијело, у форми резолуције, пред нама - указао је Чубриловић.

Он је рекао да жели јасно да каже и поручи, пошто тема расправе нису намјере предлагача и доносилаца Резолуције, него оно што је у њој написано - Резолуција Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, с обзиром на њен садржај, а још више на посљедице које ће получити или их је већ получила, сасвим је непотребан политички документ и није га требало усвајати из виише разлога.

- Иако је Резолуцију, за сад, усвојио само један дом Парламентарне скупштине БиХ, а надам се да је Дом народа истог тог парламента неће ни разматрати а камоли усвојити. Иако је она на снази мање од десетак дана, она је и за толико кратко вријеме већ изазвала бројне неспоразуме и недоумице, тензије и политичке сукобе, учврстила старе и ископала нове ровове подјела и раздора, како у БиХ, тако, и још више, у самој Републици Српској, што ме, као народног посланика и предсједника овог парламента, те предсједника Демократског савеза - ДЕМОС-а, посебно вријеђа и боли – нагласио је Чубриловић.

Он је истакао да не може да се отме утиску да доносиоцу поменуте Резолуције није било доста досадашњих повода и тема за нетолеранцију, нејединство и конфликте, него је, усвајајући једну, најблаже речено, спорну резолуцију, хтио да долије уље на ватру и послије је "гаси бензином".

Чубриловић је нагласио да је због тога и много чега другог увјерен да је поменута резолуција Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ непотребна, нарочито са становишта и из перспективе Републике Српске.

Појаснивши и зашто, предсједник парламента је навео да је Република Српска, ова иста њена Народна скупштина, у претходном сазиву и, наравно, измијењеном персоналном саставу, прије непуних пет година, тачније 22. октобра 2015. године, донијела Декларацију о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата. Чубриловић је подсјетио да је Декларација објављена у "Службеном гласнику Републике Српске", број 24, од 28. марта 2016. године.

- У тој Декларацији, која је касније преведена на седам свјетских језика (руски, енглески, француски, њемачки, италијански, хебрејски и шпански) и достављена на свјетски релевантне адресе, речено је све што се требало и могло рећи у једном акту типа и домета декларације, о геноциду који је почињен у Независној Држави Хрватској у Другом свјетском рату и страдању нашег, српског народа у њему - појаснио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине је указао да оцјене и ставови изречени у њој, у потпуности изражавају научно и стручно потврђене чињенице, а не баратају са полуистинама и релитивизацијом догађаја из времена Другог свјетског рата и Независне Државе Хрватске, као поменута резолуција Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

- Свака ријеч, реченица, сваки став или оцјена исказана у Декларацији наше Народне скупштине, и данас је актуелна и нема потребе да јој се било шта дода. Ни одузме, наравно. У Декларацији Народне скупштине Републике Српске је јасно и недвосмислено прецизно речено шта је и каква је била Независна Држава Хрватска, над ким и због чега је планирала, организовала и извршила геноцид. У тој држави - а да она није била такозвана, доказала је група истакнутих професора Правног факултета у Београду у књизи под насловом 'Правни поредак Независне Државе Хрватске', објављеној прије двије године. Дакле, у НДХ, која се простирала и на територији данашње БиХ, најбројније, самим тим и највеће, жртве су управо Срби, а највећи број њих је страдао на стратиштима која се данас налазе на простору Републике Српске. Жртава и стратишта, нажалост, било је толико да ни до данас нисмо стигли да све попишемо и достојно обиљежимо, а нека су у претходној држави и републици систематски игнорисана - констатовао је Чубриловић.

Нажалост, истакао је он, у Резолуцији Представничког дома парламента БиХ, тај злочин над Србима није квалификован онако како је требало и како је то озбиљна наука одавно дефинисала, као геноцид, геноцид Независне Државе Хрватске над Србима, али и Јеврејима и Ромима и због тога је она неприхватљива.

- Наравно, ни у нашој декларацији, нити у било којем другом званичном документу Републике Српске или у документима било које друге српске државе на овим просторима, никад није негирано да су и други народи и националне мањине биле жртве фашистичког усташког режима, али и других квислиншких формација. Управо због тога, српски народ има право, а његови изабрани представници дужност, да се боре за истину о његовом учешћу и доприносу у антифашистичкој борби путем два антифашистичка политичка и војна покрета, те страдању од усташа и осталих снага које су, у мањој или већој мјери, дуже или краће вријеме, служиле нацистичким и фашистичким окупаторима и режимима - рекао је Чубриловић.

Он је оцијенио да није политички некоректно да се каже да нису сви народи у БиХ подједнако партиципирали у антифашистичкој борби, нити су сви подједнако били жртве.

- То је ноторна истина и пред њом нико нема право да устукне, а понајмање ми, данашњи политички представници српског народа у БиХ, а управо то су, из неких разлога и побуда, превидјели неки актери доношења Резолуције у једном скупштинском дому БиХ. Поменута резолуција из Сарајева, нажалост, не испуњава тај, пријеко потребни, елементарни захтјев истине и правде. Она је донесена ради дневно-политичких, усуђујем се рећи и полудневно-политичких интереса и ревизионистичких потреба неких актера из Парламентарне скупштине БиХ - нагласио је Чубриловић.

Он је указао да у Резолицији има непотребне лажне симетрије, увеличавања доприноса побједи једних и аболирања од одговорности за злочине других, и то је њен основни проблем, а не намјера да се ода пијетет жртвама усташке Независне Државе Хрватске, што нико нормалан не може и неће избјећи да учини.

Чубриловић је позвао посланике и госте да се максимално, сви заједно, потруде да данашње засједање Народне скупштине не буде претворено у медиј и полигон јевтиног политичког и политикантског надгорњавања и инаћења, од којег ни жртве страдања од фашистичких режима, ни њихови потомци, ни грађани БиХ, ни грађани Републике Српске, неће имати никакву корист, напротив.

- Због тога вас све позивам на саборност, толеранцију и посвећеност истини и правди. Истовремено, користим се приликом да, полазећи од Декларације Народне скупштине Републике Српске о геноциду НДХ над Србима, Јеврејина и Ромима током Другог свјетског рата, предложим Народној скупштини да, поред осталих ставова и закључака које ће усвојити након расправе, усвоји и став или закључак по којем Народна скупштина не само јасно декларише своју политичку вољу кроз оцјену да Резолуција Представничког дома парламента БиХ није избалансиран политички документ, какав је нужан у сложеним државама каква је и БиХ, због чега га треба вратити њеним ауторима и доносиоцима на озбиљну корекцију и дораду, него и да донесе закључак којим препоручује свим посланицима из Републике Српске и свим политичким странкама са сједиштем у Републици Српској које имају своје посланике у Представничком дому парламента БиХ да, снагом политичког капацитета којим располажу и свог ауторитета, одбаце поменуту Резолуцију и, истовремено, предложе Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да усвоји Декларацију коју је донијела наша Народна скупштина - нагласио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине је закључио да би тиме били превазиђени сви неспоразуми о том питању у БиХ, а нико не би био на губитку.

Жунић: У Резолуцији се не признаје геноцид у Јасеновцу

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић изјавио је да је усвајање Резолуције опасан чин који није смио добити подршку из Републике Српске и то Народна скупштина треба јасно да каже, а они који су гласали за Резолуцију треба да прихвате грешку.

Жунић је истакао да се стиче утисак да су Бошњаци писали већину Резолуције, док су посланици СДС-а и ПДП-а били заинтересовани искључиво за дио који се односи на јасеновачку грађу.

- Неприхватљив је и сам назив Резолуције, јер квалификује фашистичке режиме и покрете као агресоре, а не Независну Државу Хрватску, која је званично проводила систематско исељавање, покрштавање и убијање Срба - рекао је Жунић у уводном обраћању.

Према његовим ријечима, Представнички дом се придружио ревизионистичким снагама којима је циљ уопштавање рата у којем су постојали концетрациони логори за истребљивање дјеце у Старој Градишки, Јастребарском, Јасеновцу, Јабланцу...

Жунић је навео да су ради ситних политичких интерса СДС и ПДП гласали за наведену резолуцији, иако се њоме прекрајају историјске чињенице.

-Ако смо се Декларацијом, коју је усвојила Народна скупштина 2015. године, одредили према страдању Срба у Другом свјетском рату, питамо се шта је било толико потребно да четири посланика српске националности у Представничком дому Парламента БиХ подржи Резолуцију у којој се истичу дијаметрално супротне квалификације српског страдања од Декларације Народне скупштине - рекао је Жунић.

Он је напоменуо да није први пут да се институције БиХ користе за вођење политичке кампање.

- И на овај начин се занемарију и ниподаштавају одлуке Народне скупштине и прегласава се већинска воља грађана Републике Српске. У Резолуцији су наведени нетачни подаци који се односе и на јасеновачку грађу, а чињеница је да ова грађа није предата Хрватској нити је Српска остала без вриједне историјске грађе. У Резолуцији се не признаје геноцид у Јасеновцу над Србима, Јеврејима и Ромима што је невјероватно - рекао је Жунић.
Он је оцијенио да не смије бити дозвољена ревизија историје посредством политичких институција БиХ и онај који данас не одустане од Резолуције прекраја историју и документе Републике Српске и вријеђа све жртве.

Према његовим ријечима, карактер Другог свјетског рата и српског страдања су сувише важне теме за наш идентитет и националну свијест да би неколицина посланика из Српске дала сагласност на овај срамни документ.
- Зато институције Српске имају обавезу да чувају сјећање на српске жртве и у том смислу обавезују српске представнике у институцијама Српске и БиХ да његују истину и антифашистичке вриједности нашег народа. Зато Народна скупштина треба одбацити Резолуцију и заузети јединствен став и усвоји закључке који ће бити општеобавезујући за све институције и грађане - закључио је Жунић.

Стевандић: Резолуција антифашизам третира као ново бошњачко достигнуће

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић истакао је да је у Другом свјетском рату у НДХ почињен геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима и истакао да се та историјска чињеница не наводи у Резолуцији.

Стевандић сматра ту резолуцију неприхватљивом, јер тај документ, како је оцијенио, антифашизам третира као неко ново бошњачко достигнуће на овим просторима.

Стевандић је рекао да у Републици Српској нема никога ко се није јавно огласио против одржавања "блајбуршке мисе" у Сарајеву.
- Нико од Срба није подржао "блајбуршку мису". Зашто се није састала кантонална и федерална скупштина да је забрани- упитао је Стевандић.

Стевандић је рекао да нико од Срба нема више права да баштини антифашизам на овим просторима, те да нико не може Србима држати предавање о антифашизму посебно они који подржавају "блајбуршку мису" у Сарајеву.

Он је позвао народне посланике да основ у њиховим расправама буде Декларација о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата, коју је Народна скупштина Републике Српске донијела 2015. године.

Ђокић: У Резолуцији одбачене историјске чињенице

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да је усвајање Резолуције о поштовању жртава фашистичког режима и покрета у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ огромна грешка која садржи тешке посљедице на политичке односе у БиХ, као и нови облик ревизије историјских околности, и да ју је зато потребно одбацити.

- Суштина је да никада нико ко представља Српску и у институцијама БиХ или било који наш политички представник не смије прихватити оцјене као у Резолуцији и то данас јасно морамо рећи - рекао је Ђокић.

Он је истакао да су у Резолуцији одбачене историјске чињенице из Другог свјетског рата.

- Дугорочно је штетно што је усвојена ова резолуција јер у њој нема тачних чињеница. Нетачно је да су Бошњаци у Другом свјетском рату постојали, а сада су наведени у Резолуцији - додао је Ђокић.

Он је подсјетио да су Срби чинили окосницу и већину у антифашистичкој борби.

-Жалосно је што се пристало на овај документ и што су игнорисани ставови Народне скупштине Републике Српске. Зашто се подлегло притиску да се гласа за Резолуцију? Зато Народна скупштина мора одбацити овај документ којим се жели ићи у даљу дипломатску комуникацију - рекао је Ђокић.

Чавић: Никада не бих подржао Резолуцију

Предсједник НДП-а Драган Чавић истакао је да не смије бити компромиса када се говори о страдању српског народа у Другом свјетском рату и да зато никада не би подржао Резолуцију.
- Резолуција је настала као посљедица служења мисе убицама из НДХ. У Резолуцији нема ријечи о геноциду који је почињен над српским народом - рекао је Чавић.

Он је подсјетио да у БиХ не постоји јединствено гледање на историју и најтеже је постићи компромис о питањима значајним за све народе.

- Трагично је и срамно да у 21. вијеку неко има храбрости да одржи блајбуршку мису и зато о темама страдања српског народа нема и не смије бити компромиса - додао је Чавић.

Према његовим ријечима, неприхватљиве су квалификације о ХДХ у овој резолуцији, јер нису директне, али нема ни експлицитне осуде блајбуршке мисе служене у Сарајеву.

- Никада не бих пристао на квалификације које нису директне, јер савршено добро знамо како су Срби монструозно страдали. Ко може да подржи документ у коме нема експлицитних осуда? Ја то никада не бих урадио - рекао је Чавић.

Он је нагласио да се мора бити опрезан када се пише документ о страдању српског народа које је било крваво, истичући да је НДХ геноцидна творевина, те подсјетио да је прије пет година у Народној скупштини усвојена Декларација о страдању српског народа.
Он је напоменуо да се у Резолуцији Јевреји, који су страдали у Другом свјетском рату и у НДХ, подводе под остале народе - што је невјероватно.

- Није било снаге да се каже да се осуђује геноцид над Србима, Јеврејима, Ромима и антифашистима. Како је Јеврејима када виде да се воде под остале страдале? - упитао је Чавић и подсјетио да је велики број Бошњака прихватио НДХ.

Он је у Народној скупштини прочитао свједочења о усташким злочинима који су у Другом свјетском рату почињени над Србима у Бањалуци.

Братић: Парламент излази из оквира својих надлежности

Посланик СДА Сенад Братић сматра да је Народна скупштина Републике Српске изашла из оквира својих надлежности сједницом о Резолуцији.
Братић је навео да Народна скупштина овом сједницом губи вријеме и енергију, коју би требало искористити да се бави посљедицама које је изазвала пандемија изазвана вирусом корона.
- Као представник Бошњака, тада Муслимана, сматрам да су веома тенденциозне многе изјаве јер овдје треба да се осуде идеологије, а не народи. Што се тиче резолуције, у њој ниједног момента нема ништа спорно, осуђују се фашистичке идеологије и одају се почасти жртвама - рекао је Братић новинарима у Бањалуци.
Он је додао да су "Бошњаци поносни јер су потомци тадашњих муслимана интелектуалаца који су устали против фашистичке идеологије, против програма Независне Државе Хрватске, због чега су многи завршили у Јасеновцу".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана