Sjednica Narodne skupštine: Rezolucija podvala političkog Sarajeva i pokušaj prekrajanja istorije

Srna
Sjednica Narodne skupštine: Rezolucija podvala političkog Sarajeva i pokušaj prekrajanja istorije

BANjALUKA – Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je cilj Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, da omalovaži sva stradanja koja su Srbi imali u Drugom svjetskom ratu.

- Ova rezolucija je podvala političkog Sarajeva, koje je koristilo jedan trenutak u kojem je htjelo da podvali ozbiljne političke neistine da saopšti svoje već ranije pripremljene istine da ponizi srpske žrtve i da se otkloni od stradanja koje se dešavalo u Drugom svjetskom ratu - rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na čijem je dnevnom redu  razmatranje i zauzimanje stava o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

On je dodao da se Rezolucija predstavlja i pokušava da bude osuda zločina, ali da se ona u suštini otklanja od zločina.

-Riječ je o dokumentu koji počiva na potpunom revizionizmu. Ovaj dokument je nastao kao interpretacija netačnih, iskrivljenih istorijskih činjenica sa željom da se politički zloupotrijebi tema, da se omalovaže stradanja, glorifikuju nečiji drugi uticaji i da se ta tema po njima definitivno zaklopi, otvori za neke druge teme koje ćemo moći da gledamo u narednih mjesec i po dana - istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da u Rezoluciji o nigdje nema osude služenja blajburške mise u Sarajevu.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o ovoj rezoluciji, Dodik je rekao da je neprihvatljivo da se u ovom dokumentu navodi da je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) takozvana, a ona to nije bila.

On je naveo da se u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH daju samo smjernice povodom održane blajburške mise, a izbjegavaju da opštinski, kantonalni i entitetski organi reaguju na tako nešto.

Dodik je rekao da je neprihvatljivo da poslanici opozicije ostrašćeno govore u parlamentu Republike Srpske o tome kako će se ova rezolucija dostaviti međunarodnim institucijama.

- Ovo ne može biti veći udarac za srpsku nacionalnu istoriju i srpsku nacionalnu državnost - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da kao srpski član Predsjedništva BiH neće prihvatiti da ovaj dokument ide dalje, ali da ne može ni zaustaviti, jer je manjina u Predsjedništvu BiH.
- Sramno je što je kapacitet Republike Srpske obezbijeđen tamo tako što su dva iz SDS-a, dva iz PDP-a i jedan iz SDA iz Republike Srpske glasali i dali kapacitet, a većinska volja srpskog naroda u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nije poštovana - istakao je Dodik.

Poručio je da Narodna skupština Republike Srpske treba da odbaci Rezoluciju.

- Ovu rezoluciju treba odbaciti kao neistinitu i da se zabrani njena primjena na prostoru Republike Srpske - istakao je Dodik.

Čubrilović:Usvajanje rezolucije gašenje vatre benzinom

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović pozvao je poslanike da na današnjoj posebnoj sjednici parlamenta iskažu sabornost, toleranciju i posvećenost istini i pravdi.

Čubrilović je istakao da je temu zasjedanja nametnuo istorijski trenutak u kojem se nalazimo.

- S obzirom na to, na težinu, ozbiljnost i odgovornost teme o kojoj raspravljamo, od svih nas, narodnih poslanika ovog najvišeg predstavničkog organa zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj, očekuje se da budemo na visini svog položaja i uloge koje imamo kao izabrani narodni predstavnici, da svojim riječima i argumentima koji bi trebalo da podupiru te riječi, doprinesemo smirivanju strasti i tenzija između političkih aktera u Republici i pacifikaciji napetosti unutar BiH, one i onakve kakva je ugovorena i ovjerena pečatima Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma iz 1995. godine, a ne one i onakve kakvom ju neko zamišlja i želi - naglasio je Čubrilović.

Predsjednik parlamenta je istakao da je uloga i zadatak narodnih poslanika i svih predstavničkih tijela naroda, pa i svake normalne, što znači odgovorne vlasti, jeste, i mora biti, aktivnost s ciljem rješavanja problema i nalaženja najboljih rješenja i za najzamršenije društvene procese i političke odnose, a ne da poslanici, zakonodavni organi i ostali organi javne vlasti svojim zakonima, odlukama, zaključcima, uredbama, rezolucijama, deklaracijama i drugim pravnim i političkim aktima i aktivnostima još više komplikuju odnose u nestabilnim državama, kakva je i BiH.

- Pomenuta rezolucija, čiji su sadržaj, a još više implikacije, to jeste ono što se u njoj i iz nje ne vidi na prvi pogled, ali ovdje, u Republici Srpskoj, niko ko ima redovno završeno školovanje i ko se imalo bavio javnim poslovima, nije toliko naivan da ne vidi i ne razumije šta njen sadržaj znači ili može da znači. Povod današnjem našem zasjedanju je upravo takva: problematična i nekonstruktivna, bez obzira na prvobitne namjere njenih autora i donosilaca, uz napomenu da mi ovdje danas ne raspravljamo o namjerama, nego onome što je, crno na bijelo, u formi rezolucije, pred nama - ukazao je Čubrilović.

On je rekao da želi jasno da kaže i poruči, pošto tema rasprave nisu namjere predlagača i donosilaca Rezolucije, nego ono što je u njoj napisano - Rezolucija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, s obzirom na njen sadržaj, a još više na posljedice koje će polučiti ili ih je već polučila, sasvim je nepotreban politički dokument i nije ga trebalo usvajati iz viiše razloga.

- Iako je Rezoluciju, za sad, usvojio samo jedan dom Parlamentarne skupštine BiH, a nadam se da je Dom naroda istog tog parlamenta neće ni razmatrati a kamoli usvojiti. Iako je ona na snazi manje od desetak dana, ona je i za toliko kratko vrijeme već izazvala brojne nesporazume i nedoumice, tenzije i političke sukobe, učvrstila stare i iskopala nove rovove podjela i razdora, kako u BiH, tako, i još više, u samoj Republici Srpskoj, što me, kao narodnog poslanika i predsjednika ovog parlamenta, te predsjednika Demokratskog saveza - DEMOS-a, posebno vrijeđa i boli – naglasio je Čubrilović.

On je istakao da ne može da se otme utisku da donosiocu pomenute Rezolucije nije bilo dosta dosadašnjih povoda i tema za netoleranciju, nejedinstvo i konflikte, nego je, usvajajući jednu, najblaže rečeno, spornu rezoluciju, htio da dolije ulje na vatru i poslije je "gasi benzinom".

Čubrilović je naglasio da je zbog toga i mnogo čega drugog uvjeren da je pomenuta rezolucija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nepotrebna, naročito sa stanovišta i iz perspektive Republike Srpske.

Pojasnivši i zašto, predsjednik parlamenta je naveo da je Republika Srpska, ova ista njena Narodna skupština, u prethodnom sazivu i, naravno, izmijenjenom personalnom sastavu, prije nepunih pet godina, tačnije 22. oktobra 2015. godine, donijela Deklaraciju o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata. Čubrilović je podsjetio da je Deklaracija objavljena u "Službenom glasniku Republike Srpske", broj 24, od 28. marta 2016. godine.

- U toj Deklaraciji, koja je kasnije prevedena na sedam svjetskih jezika (ruski, engleski, francuski, njemački, italijanski, hebrejski i španski) i dostavljena na svjetski relevantne adrese, rečeno je sve što se trebalo i moglo reći u jednom aktu tipa i dometa deklaracije, o genocidu koji je počinjen u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu i stradanju našeg, srpskog naroda u njemu - pojasnio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine je ukazao da ocjene i stavovi izrečeni u njoj, u potpunosti izražavaju naučno i stručno potvrđene činjenice, a ne barataju sa poluistinama i relitivizacijom događaja iz vremena Drugog svjetskog rata i Nezavisne Države Hrvatske, kao pomenuta rezolucija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

- Svaka riječ, rečenica, svaki stav ili ocjena iskazana u Deklaraciji naše Narodne skupštine, i danas je aktuelna i nema potrebe da joj se bilo šta doda. Ni oduzme, naravno. U Deklaraciji Narodne skupštine Republike Srpske je jasno i nedvosmisleno precizno rečeno šta je i kakva je bila Nezavisna Država Hrvatska, nad kim i zbog čega je planirala, organizovala i izvršila genocid. U toj državi - a da ona nije bila takozvana, dokazala je grupa istaknutih profesora Pravnog fakulteta u Beogradu u knjizi pod naslovom 'Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske', objavljenoj prije dvije godine. Dakle, u NDH, koja se prostirala i na teritoriji današnje BiH, najbrojnije, samim tim i najveće, žrtve su upravo Srbi, a najveći broj njih je stradao na stratištima koja se danas nalaze na prostoru Republike Srpske. Žrtava i stratišta, nažalost, bilo je toliko da ni do danas nismo stigli da sve popišemo i dostojno obilježimo, a neka su u prethodnoj državi i republici sistematski ignorisana - konstatovao je Čubrilović.

Nažalost, istakao je on, u Rezoluciji Predstavničkog doma parlamenta BiH, taj zločin nad Srbima nije kvalifikovan onako kako je trebalo i kako je to ozbiljna nauka odavno definisala, kao genocid, genocid Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, ali i Jevrejima i Romima i zbog toga je ona neprihvatljiva.

- Naravno, ni u našoj deklaraciji, niti u bilo kojem drugom zvaničnom dokumentu Republike Srpske ili u dokumentima bilo koje druge srpske države na ovim prostorima, nikad nije negirano da su i drugi narodi i nacionalne manjine bile žrtve fašističkog ustaškog režima, ali i drugih kvislinških formacija. Upravo zbog toga, srpski narod ima pravo, a njegovi izabrani predstavnici dužnost, da se bore za istinu o njegovom učešću i doprinosu u antifašističkoj borbi putem dva antifašistička politička i vojna pokreta, te stradanju od ustaša i ostalih snaga koje su, u manjoj ili većoj mjeri, duže ili kraće vrijeme, služile nacističkim i fašističkim okupatorima i režimima - rekao je Čubrilović.

On je ocijenio da nije politički nekorektno da se kaže da nisu svi narodi u BiH podjednako participirali u antifašističkoj borbi, niti su svi podjednako bili žrtve.

- To je notorna istina i pred njom niko nema pravo da ustukne, a ponajmanje mi, današnji politički predstavnici srpskog naroda u BiH, a upravo to su, iz nekih razloga i pobuda, previdjeli neki akteri donošenja Rezolucije u jednom skupštinskom domu BiH. Pomenuta rezolucija iz Sarajeva, nažalost, ne ispunjava taj, prijeko potrebni, elementarni zahtjev istine i pravde. Ona je donesena radi dnevno-političkih, usuđujem se reći i poludnevno-političkih interesa i revizionističkih potreba nekih aktera iz Parlamentarne skupštine BiH - naglasio je Čubrilović.

On je ukazao da u Rezoliciji ima nepotrebne lažne simetrije, uveličavanja doprinosa pobjedi jednih i aboliranja od odgovornosti za zločine drugih, i to je njen osnovni problem, a ne namjera da se oda pijetet žrtvama ustaške Nezavisne Države Hrvatske, što niko normalan ne može i neće izbjeći da učini.

Čubrilović je pozvao poslanike i goste da se maksimalno, svi zajedno, potrude da današnje zasjedanje Narodne skupštine ne bude pretvoreno u medij i poligon jevtinog političkog i politikantskog nadgornjavanja i inaćenja, od kojeg ni žrtve stradanja od fašističkih režima, ni njihovi potomci, ni građani BiH, ni građani Republike Srpske, neće imati nikakvu korist, naprotiv.

- Zbog toga vas sve pozivam na sabornost, toleranciju i posvećenost istini i pravdi. Istovremeno, koristim se prilikom da, polazeći od Deklaracije Narodne skupštine Republike Srpske o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejina i Romima tokom Drugog svjetskog rata, predložim Narodnoj skupštini da, pored ostalih stavova i zaključaka koje će usvojiti nakon rasprave, usvoji i stav ili zaključak po kojem Narodna skupština ne samo jasno deklariše svoju političku volju kroz ocjenu da Rezolucija Predstavničkog doma parlamenta BiH nije izbalansiran politički dokument, kakav je nužan u složenim državama kakva je i BiH, zbog čega ga treba vratiti njenim autorima i donosiocima na ozbiljnu korekciju i doradu, nego i da donese zaključak kojim preporučuje svim poslanicima iz Republike Srpske i svim političkim strankama sa sjedištem u Republici Srpskoj koje imaju svoje poslanike u Predstavničkom domu parlamenta BiH da, snagom političkog kapaciteta kojim raspolažu i svog autoriteta, odbace pomenutu Rezoluciju i, istovremeno, predlože Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da usvoji Deklaraciju koju je donijela naša Narodna skupština - naglasio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine je zaključio da bi time bili prevaziđeni svi nesporazumi o tom pitanju u BiH, a niko ne bi bio na gubitku.

Žunić: U Rezoluciji se ne priznaje genocid u Jasenovcu

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je da je usvajanje Rezolucije opasan čin koji nije smio dobiti podršku iz Republike Srpske i to Narodna skupština treba jasno da kaže, a oni koji su glasali za Rezoluciju treba da prihvate grešku.

Žunić je istakao da se stiče utisak da su Bošnjaci pisali većinu Rezolucije, dok su poslanici SDS-a i PDP-a bili zainteresovani isključivo za dio koji se odnosi na jasenovačku građu.

- Neprihvatljiv je i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba - rekao je Žunić u uvodnom obraćanju.

Prema njegovim riječima, Predstavnički dom se pridružio revizionističkim snagama kojima je cilj uopštavanje rata u kojem su postojali koncetracioni logori za istrebljivanje djece u Staroj Gradiški, Jastrebarskom, Jasenovcu, Jablancu...

Žunić je naveo da su radi sitnih političkih intersa SDS i PDP glasali za navedenu rezoluciji, iako se njome prekrajaju istorijske činjenice.

-Ako smo se Deklaracijom, koju je usvojila Narodna skupština 2015. godine, odredili prema stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu, pitamo se šta je bilo toliko potrebno da četiri poslanika srpske nacionalnosti u Predstavničkom domu Parlamenta BiH podrži Rezoluciju u kojoj se ističu dijametralno suprotne kvalifikacije srpskog stradanja od Deklaracije Narodne skupštine - rekao je Žunić.

On je napomenuo da nije prvi put da se institucije BiH koriste za vođenje političke kampanje.

- I na ovaj način se zanemariju i nipodaštavaju odluke Narodne skupštine i preglasava se većinska volja građana Republike Srpske. U Rezoluciji su navedeni netačni podaci koji se odnose i na jasenovačku građu, a činjenica je da ova građa nije predata Hrvatskoj niti je Srpska ostala bez vrijedne istorijske građe. U Rezoluciji se ne priznaje genocid u Jasenovcu nad Srbima, Jevrejima i Romima što je nevjerovatno - rekao je Žunić.
On je ocijenio da ne smije biti dozvoljena revizija istorije posredstvom političkih institucija BiH i onaj koji danas ne odustane od Rezolucije prekraja istoriju i dokumente Republike Srpske i vrijeđa sve žrtve.

Prema njegovim riječima, karakter Drugog svjetskog rata i srpskog stradanja su suviše važne teme za naš identitet i nacionalnu svijest da bi nekolicina poslanika iz Srpske dala saglasnost na ovaj sramni dokument.
- Zato institucije Srpske imaju obavezu da čuvaju sjećanje na srpske žrtve i u tom smislu obavezuju srpske predstavnike u institucijama Srpske i BiH da njeguju istinu i antifašističke vrijednosti našeg naroda. Zato Narodna skupština treba odbaciti Rezoluciju i zauzeti jedinstven stav i usvoji zaključke koji će biti opšteobavezujući za sve institucije i građane - zaključio je Žunić.

Stevandić: Rezolucija antifašizam tretira kao novo bošnjačko dostignuće

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić istakao je da je u Drugom svjetskom ratu u NDH počinjen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima i istakao da se ta istorijska činjenica ne navodi u Rezoluciji.

Stevandić smatra tu rezoluciju neprihvatljivom, jer taj dokument, kako je ocijenio, antifašizam tretira kao neko novo bošnjačko dostignuće na ovim prostorima.

Stevandić je rekao da u Republici Srpskoj nema nikoga ko se nije javno oglasio protiv održavanja "blajburške mise" u Sarajevu.
- Niko od Srba nije podržao "blajburšku misu". Zašto se nije sastala kantonalna i federalna skupština da je zabrani- upitao je Stevandić.

Stevandić je rekao da niko od Srba nema više prava da baštini antifašizam na ovim prostorima, te da niko ne može Srbima držati predavanje o antifašizmu posebno oni koji podržavaju "blajburšku misu" u Sarajevu.

On je pozvao narodne poslanike da osnov u njihovim raspravama bude Deklaracija o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, koju je Narodna skupština Republike Srpske donijela 2015. godine.

Đokić: U Rezoluciji odbačene istorijske činjenice

Lider Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da je usvajanje Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ogromna greška koja sadrži teške posljedice na političke odnose u BiH, kao i novi oblik revizije istorijskih okolnosti, i da ju je zato potrebno odbaciti.

- Suština je da nikada niko ko predstavlja Srpsku i u institucijama BiH ili bilo koji naš politički predstavnik ne smije prihvatiti ocjene kao u Rezoluciji i to danas jasno moramo reći - rekao je Đokić.

On je istakao da su u Rezoluciji odbačene istorijske činjenice iz Drugog svjetskog rata.

- Dugoročno je štetno što je usvojena ova rezolucija jer u njoj nema tačnih činjenica. Netačno je da su Bošnjaci u Drugom svjetskom ratu postojali, a sada su navedeni u Rezoluciji - dodao je Đokić.

On je podsjetio da su Srbi činili okosnicu i većinu u antifašističkoj borbi.

-Žalosno je što se pristalo na ovaj dokument i što su ignorisani stavovi Narodne skupštine Republike Srpske. Zašto se podleglo pritisku da se glasa za Rezoluciju? Zato Narodna skupština mora odbaciti ovaj dokument kojim se želi ići u dalju diplomatsku komunikaciju - rekao je Đokić.

Čavić: Nikada ne bih podržao Rezoluciju

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić istakao je da ne smije biti kompromisa kada se govori o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu i da zato nikada ne bi podržao Rezoluciju.
- Rezolucija je nastala kao posljedica služenja mise ubicama iz NDH. U Rezoluciji nema riječi o genocidu koji je počinjen nad srpskim narodom - rekao je Čavić.

On je podsjetio da u BiH ne postoji jedinstveno gledanje na istoriju i najteže je postići kompromis o pitanjima značajnim za sve narode.

- Tragično je i sramno da u 21. vijeku neko ima hrabrosti da održi blajburšku misu i zato o temama stradanja srpskog naroda nema i ne smije biti kompromisa - dodao je Čavić.

Prema njegovim riječima, neprihvatljive su kvalifikacije o HDH u ovoj rezoluciji, jer nisu direktne, ali nema ni eksplicitne osude blajburške mise služene u Sarajevu.

- Nikada ne bih pristao na kvalifikacije koje nisu direktne, jer savršeno dobro znamo kako su Srbi monstruozno stradali. Ko može da podrži dokument u kome nema eksplicitnih osuda? Ja to nikada ne bih uradio - rekao je Čavić.

On je naglasio da se mora biti oprezan kada se piše dokument o stradanju srpskog naroda koje je bilo krvavo, ističući da je NDH genocidna tvorevina, te podsjetio da je prije pet godina u Narodnoj skupštini usvojena Deklaracija o stradanju srpskog naroda.
On je napomenuo da se u Rezoluciji Jevreji, koji su stradali u Drugom svjetskom ratu i u NDH, podvode pod ostale narode - što je nevjerovatno.

- Nije bilo snage da se kaže da se osuđuje genocid nad Srbima, Jevrejima, Romima i antifašistima. Kako je Jevrejima kada vide da se vode pod ostale stradale? - upitao je Čavić i podsjetio da je veliki broj Bošnjaka prihvatio NDH.

On je u Narodnoj skupštini pročitao svjedočenja o ustaškim zločinima koji su u Drugom svjetskom ratu počinjeni nad Srbima u Banjaluci.

Bratić: Parlament izlazi iz okvira svojih nadležnosti

Poslanik SDA Senad Bratić smatra da je Narodna skupština Republike Srpske izašla iz okvira svojih nadležnosti sjednicom o Rezoluciji.
Bratić je naveo da Narodna skupština ovom sjednicom gubi vrijeme i energiju, koju bi trebalo iskoristiti da se bavi posljedicama koje je izazvala pandemija izazvana virusom korona.
- Kao predstavnik Bošnjaka, tada Muslimana, smatram da su veoma tendenciozne mnoge izjave jer ovdje treba da se osude ideologije, a ne narodi. Što se tiče rezolucije, u njoj nijednog momenta nema ništa sporno, osuđuju se fašističke ideologije i odaju se počasti žrtvama - rekao je Bratić novinarima u Banjaluci.
On je dodao da su "Bošnjaci ponosni jer su potomci tadašnjih muslimana intelektualaca koji su ustali protiv fašističke ideologije, protiv programa Nezavisne Države Hrvatske, zbog čega su mnogi završili u Jasenovcu".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana