Селмо Цикотић незаконито зауставио одлазак мировњака у Јужни Судан: СДА преузела улогу институција

Дарко Момић
Селмо Цикотић незаконито зауставио одлазак мировњака у Јужни Судан: СДА преузела улогу институција

БАЊАЛУКА - Министар безбједности БиХ Селмо Цикотић самоиницијативно и без неопходне одлуке Предсједништва БиХ зауставио је упућивање полицијских службеника из БиХ у мировну мисију у Јужни Судан, сазнаје “Глас Српске”.

Према тврдњама нашег извора из Министарства безбједности БиХ који је инсистирао на анонимности, Цикотић је већ обавијестио Уједињене нације да БиХ неће извршити ротацију својих полицијских службеника у мисији УН у Јужном Судану. Наш извор каже да је то шокантно и мимо прописаних процедура зато што министар безбједности не може самоиницијативно и без става Предсједништва БиХ донијети такву одлуку.

- Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач тражио је од Цикотића објашњење у вези са овим питањем зато што су од шесторице полицајаца који је требало да иду у Јужни Судан њих петорица из МУП-а РС. Цикотић је послао шокантан одговор у којем је навео да је Министарство безбједности током припрема за упућивање посљедње ротација полицијских службеника добило информацију да је у Јужном Судану дошло до погоршања безбједносне и политичке ситуације и да то угрожава безбједност полицијских службеника из БиХ - објашњава наш извор.

Он додаје да је Савјет министара на Цикотићеву иницијативу предложио Предсједништву БиХ да привремено суспендује учешће полицајаца из БиХ у Јужном Судану.

- Иако Предсједништво није донијело никакву одлуку, Цикотић је потпуно обрнуо тезе и позивајући се на тај приједлог Савјета министара упућен Предсједништву БиХ навео да Министарство безбједности не може самостално да донесе одлуку о слању полицијских службеника у Јужни Судан. То је чисти безобразлук, јер је он управо самостално донио одлуку да заустави слање полицајаца из БиХ у мировну мисију у Јужни Судан, зато што такву одлуку може да донесе искључиво Предсједништво БиХ - објашњава наш саговорник.

Поред тога, истиче он, Цикотић није од шефа контингента БиХ у Јужном Судану затражио став и препоруку за поступање.

Делегат СНСД-а у Дому народа БиХ и члан Заједничке парламентарне Комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић каже да је затечена новим бошњачким насртајем на институције БиХ.

- Поред 15 полицијских службеника из БиХ који се већ налазе у Јужном Судану, тамо је требало да оде још шест полицајаца из БиХ, али је то незаконито зауставио Селмо Цикотић уз помоћ директора ОБА Османа Мехмедагића - каже Мајкићева.

Она додаје да чињеница да од те шесторице полицајаца њих пет долази из МУП-а РС представља могући мотив за такво понашање Цикотића и Мехмедагића, али каже да има још једно значајно питање које упућује на то да се иза свега не крије никакво погоршање безбједносне ситуације.

- Ко је извршио безбједносну провјеру и оцијенио да је погоршана ситуација у Јужном Судану, ако нико није тражио мишљење од шефа мировног контингента БиХ који је такође припадник МУП-а РС. То упућује на то да је оцјена о погоршању безбједносне ситуације у Јужном Судану донесена у врху СДА, а не на основу валидних процјена - каже Мајкићева.

Знају све о Јужном Судану, а о БиХ појма немају

Према тврдњама нашег извора информације о погоршању безбједносне и политичке ситуације у Јужном Судану Министарству безбједности доставио је директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић.

- Како то да ОБА нема информације о нестанку оружја из касарни у БиХ и сличним стварима у БиХ, а зна каква је безбједносна ситуација у Јужном Судану - пита се наш извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана