Савјет министара донио одлуку о платама у дипломатско-конзуларним представништвима

Агенције
Савјет министара донио одлуку о платама у дипломатско-конзуларним представништвима

Сарајево - На иницијативу Министарства иностраних послова Босне и Херцеговине, а уз сагласност Министарства финансија и трезора БиХ, Савјет министара БиХ је на хитној телефонској сједници усвојило Одлуку о висини основице за обрачун плата у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ (ДКП) у 2015. години.

Овом одлуком је  интервентно ријешено финансирање 16 ДКП-а БиХ, који су највише угрожени промјеном курса америчког долара и швајцарског франка.

Министарство иностраних послова БиХ је, како је саопштено, унутарњом прерасподјелом и уштедама у оквиру буџета планираног за 2015. годину осигурало средства у висини од 520.000 КМ за реализацију ове одлуке, којом ће се у 2015. години осигурати несметано функционисање ових 16 ДКП-а.

"Уважавајући ситуацију у којој су се нашли поједини ДКП БиХ у свијету, МИП БиХ је континуирано предузимао активности у оквиру својих надлежности како би се кроз рационализацију и финансијске уштеде на нивоу институција БиХ пронашло адекватно рјешење за превазилажење тешке ситуације", наведено је у саопштењу МИП-а БиХ.

Министарство иностраних послова БиХ наглашава да ће се ова, даља рационализација расположивих средстава у оквиру МИП-а БиХ у сваком случају одразити на планирану динамику и активности Министарства у 2015. години, али су ове мјере неопходне због финансијске ситуације изазване енормном промјеном курса америчког долара и швајцарског франка према евру који је основа БиХ конвертибилне марке.

Министарство иностраних послова БиХ је протеклих неколико мјесеци настојало системски ријешити овај проблем, али то није било могуће због неусвајања буџета за 2015. годину, саопштено је из Канцеларије за односе са јавношћу МИП-а БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана