ЦИК расписује изборе, да ли ће их бити, не зна се

Маријана Миљић Б.
ЦИК расписује изборе, да ли ће их бити, не зна се

САРАЈЕВО - Савјет министара БиХ пропустио је још једну шансу да да зелено свјетло на измјене и допуне Изборног закона уочи одлуке о расписивању избора, а главни кривци за то су бошњачки министри.

Са дневног реда сједнице Савјета министара, која је одржана у уторак, скинут је нови текст Нацрта закона о Суду БиХ, али и измјене Изборног закона, чији је предлагач Министарство правде БиХ на чијем челу је Давор Буноза, кадар ХДЗ-а.

Министар одбране БиХ Зукан Хелез казао је да је на колегијуму Савјета  министара рекао да ће гласати против дневног реда ако на њему буде Изборни закон.

- Буноза је био принуђен да га повуче јер не би била одржана сједница. Министри из Српске повукли су  закон о Суду БиХ - казао је Хелез.

Такође, на сједници Савјета министара БиХ у уторак се нису појавили ни остали министри из реда бошњачког народа. Тако је министар за људска права и избјеглице Севлид Хуртић одсуствовао са сједнице јер је био у Бањалуци на отварању џамије Арнаудије, док је министар иностраних  послова Елмедин Конаковић отпутовао у Абу Даби на инвестицијски конгрес.

Упоредо са овим дешавањима у Савјету министара Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ најавила је за данас (сриједа) конференцију за медије посвећену расписивању и одржавању предстојећих локалних избора у октобру.

ЦИК одлуку о расписивању избора треба да донесе до 9. маја, односно 150 дана прије дана одржавања избора, јер према Изборном закону БиХ, избори у БиХ се одржавају прве недјеље у октобру, осим ако тај дан не пада на дан вјерског празника. Након што ЦИК распише изборе, почињу да теку изборни рокови.

ЦИК ће, како ствари стоје, изборе расписати по Изборном закону БиХ који је наметнуо Кристијан Шмит, чему се оштро противи Република Српска. Након што је Шмит наметнуо те измјене Изборног закона, Народна скупштина Републике Српске донијела је свој Изборни закон, али тај акт још није ступио на снагу нити ће, по свему судећи, ускоро јер су Бошњаци у  Вијећу народа донијели одлуку о покретању механизма заштите виталног националног интереса због садржаја Изборног закона РС.

Покушали смо да добијемо одговор и представника Српске шта ће бити даље и по којем ће закону у Републици бити спроведени избори, али ни они нису били рјечити.

- Надам се да ћемо имати изборе и то на основу закона који је усвојен у парламентарној процедури, а не онога који је резултат  наметања -  казала је кратко “Гласу” делегат Срба у Дому народа Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Подзаконска рјешења

Централна изборна комисија БиХ је на сједници која је одржана у петак усвојила 26 подзаконских аката  за спровођење локалних избора у БиХ. Навели су да усвојена подзаконска акта ступају на снагу даном доношења те да ће на интернет страници ЦИК-а бити објављена на дан расписивања избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана