Шанса за природну смјену генерација

Дарко Момић
Шанса за природну смјену генерација

БАЊАЛУКА - Политичке партије у Српској ових дана интензивно се хвале великим бројем младих кандидата за начелнике, а посебно на одборничким листама, и све редом тврде да имају повјерење у младе људе и њихову енергију.

На младим кандидатима за начелнике и градоначелнике највише инсистира СНСД, који је за најодговорније функције на локалном нивоу кандидовао 26 особа млађих од 40 година и три које још немају ни напуњене три деценије живота. Ипак, најмлађи кандидат за начелника долази из СДС-а, јер је ова странка за првог човјека Доњег Жабара кандидовала 25-годишњег Слободана Симића.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић каже да су три кандидата ове партије који су млађи од 30 година први пут у трци за начелника. Ријеч је о кандидатима у Модричи, Пелагићеву и Берковићима.

- Истовремено, 23 кандидата су млађа од 40 година, а од тога се њих 15 први пут кандидује за начелника. Што се одборника тиче, имамо око 400 младих или око 22 одсто - каже Ковачевић за “Глас Српске”.

Он додаје да је разлог због којег имају много младих кандидата веома једноставан.

- СНСД увијек жели нову енергију, увијек жели позитивну промјену и увијек жели да буде бољи, а бољи постајемо јер смо свјесни да смо урадили много, али да смо неке ствари могли урадити боље. Надам се да ће се овај проценат младих и нових кандидата “прелити” и у мандате и да ћемо након локалних избора добити много нових људи из СНСД-а који су још спремнији да спроводе наш програм - каже Ковачевић.

Портпаролка ПДП-а Ања Петровић каже да ова странка има два 27-годишња градоначелничка кандидата.

- То су Драшко Станивуковић у Бањалуци и Митар Видаковић у Зворнику. Када је ријеч о одборничким листама, ми смо донијели одлуку да обавезно имамо најмање 30 одсто кандидата млађих од 32 године. ПДП је партија која је увијек црпила нову енергију из свог Савјета младих, а о томе најбоље свједочи чињеница да смо у једном тренутку имали и најмлађег лидера партије у Српској и БиХ - каже Петровићева.

Шеф Сектора за политику и медије СДС-а Стеван Салатић каже да је ова странка кандидовала 42 кандидата за начелнике/градоначелнике, истичући да је њих 13 млађих од 35 година.

- Најмлађи је кандидат за начелника Доњег Жабара Слободан Симић који има само 25 година. Љубиша Петровић, кандидат за градоначелника Бијељине, има 32 године. Милан Алексић, кандидат за начелника општине Прњавор, има 29 година, а Маринко Божовић, актуелни начелник општине Источна Илиџа, по свој други мандат иде у 34. години - каже Салатић.

На одборничким листама СДС-а, додаје он, око 37 одсто кандидата млађе је од 35 година.

Када је ријеч о ДНС-у, од 11 кандидата за начелнике и градоначелнике на предстојећим локалним изборима, два кандидата су млађа од 35 година.

- Такође, ДНС је предао листе за 68 скупштина општина и градова, од чега је више од 30 одсто кандидата млађих од 35 година. ДНС иде ка будућности, а млади и нови људи у политици су носиоци промјена и развоја - наводе из Службе за информисање ове странке.

Сви у добу од 30 до 40 година

Портпарол Уједињене Српске Горан Филиповић каже да је један од петорице кандидата УС-а за начелнике и градоначелнике млађи од 35 година, али да је зато на листама највећи број младих.

- Сви функционери УС-а су у добу од 30 до 40 година, од директора “Пошта Српске”, Завода за уџбенике и наставна средства, замјеника министра цивилних послова БиХ, преко осталих све до министарке просвјете и културе. Ми смо тиме показали да вјерујемо у млађе људе и њихову енергију и зато је на нашим одборничким листама око 70 одсто млађих - каже Филиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана