Санкције за напад на новинаре још у магли

Дарко Момић
Санкције за напад на новинаре још у магли

Бањалука - Програмом рада Народне скупштине Републике Српске за 2019. годину предвиђено је да народни посланици у другом кварталу расправљају о измјенама и допунама Кривичног законика РС, али се не зна да ли ће њима бити обухваћена иницијатива Клуба новинара Бањалука да се КЗ РС пооштри и да се напад на новинаре третира као напад на службено лице.

Из Народне скупштине РС потврђено је за “Глас Српске” да је предлагач Закона о измјенама и допунама КЗРС Влада, односно Министарство правде РС, али да НСРС у овом тренутку нема увид у текст измјена закона због чега нису у могућности да одговоре да ли ће њима бити дефинисана измјена којом се напад на новинаре третира као напад на службено лице.

- Тек када законски акт буде достављен у Народну скупштину моћи ћемо да одговоримо на питање везано за његов садржај - наводи се у одговору из НСРС.

Министар правде РС Антон Касиповић послије сједнице Колегијума НСРС одржаног у петак није прецизно одговорио на наше питање да ли ће у Закон о измјенама и допунама Кривичног законика РС који најављују из његовог министарства бити уврштена и иницијатива Клуба новинара Бањалука.

- Министарство анализира све аспекте примјене Кривичног законика РС који је на снази тек око годину и по и то ће одредити и наше понашање и потезе у вези са предвиђеним измјенама и допунама - рекао је кратко Касиповић за “Глас Српске”.

Подсјећамо, Клуб новинара Бањалука је послије покушаја убиства новинара БН ТВ Владимира Ковачевића 26. августа прошле године јавно тражио измјене Кривичног законика РС које би предвиђале да се напад на новинаре третира као напад на службено лице. Представници свих политичких партија тада су јавно подржали иницијативу Клуба новинара, а из најјаче владајуће странке саопштено је да ће “СНСД као водећа политичка снага која се увијек залагала за новинарске слободе увијек стати у њихову одбрану”.

- С тим у вези, СНСД ће урадити све да нови сазив Народне скупштине РС усвоји законско рјешење које ће напад на новинара третирати као напад на лице у вршењу службене дужности - саопштено је тада из СНСД-а.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Игор Жунић признаје да не зна још шта ће бити у измјенама КЗРС које су најављене из министарства правде, али каже да подржава све што ће допринијети заштити новинара и бољем и квалитетнијем информисању грађана.

- Новинари који су то и по струци и звању и који у складу са професионалним и етичким кодексима раде свој посао морају да буду максимално заштићени. Напад на новинаре је напад на цјелокупну јавност, јер је интерес јавности да од новинара добија тачне и правовремене информације и зато нико не смије да врши притисак на новинаре - каже Жунић.

Посланик СДС-а Миладин Станић рекао је за “Глас Српске” да не зна шта ће бити у најављеним измјенама Кривичног законика РС, али каже да и даље подржава иницијативу Клуба новинара Бањалука и осуђује нападе на новинаре. Упркос вербалној осуди напада на новинаре, он је у петак на конференцији за новинаре одбио да одговори на питање новинарке АТВ-а зато што се, како је рекао, неколико пута поновило да он да изјаву за ту медијску кућу, а да изјава не буде емитована.

Клуб новинара

Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић подржава то што је програмом рада НСРС предвиђена и расправа о измјенама и допунама Кривичног законика РС и нада се да ће најављеним измјенама и допунама бити обухваћена и иницијатива Клуба новинара.

- Медијска заједница очекује од Министарства правде РС које припрема измјене да нас позове како би заједно направили што квалитетније законско рјешење и како би се коначно са декларативне подршке и вербалне осуде учесталих напада прешло на конкретну подршку новинарима - каже Вукелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана