Салиховић одговоран за отезање истраге

Жељка Домазет
Салиховић одговоран за отезање истраге

Сарајево - За дугогодишње "лежање" предмета против ратног команданта Петог корпуса Армије РБиХ Атифа Дудаковића одговорно је Тужилаштво БиХ у цјелини јер је очигледно да у тој институцији нема воље да тај случај буде ријешен, а највећа појединачна одговорност је на главном тужиоцу Горану Салиховићу.

Истакли су чланови Уставноправне комисије Представничког дома Парламента БиХ из РС и правни експерти коментаришући наводе бившег тужиоца Драгана Чорлије који је у интервјуу "Гласу Српске" казао да Салиховић није желио да се ради на предмету против Дудаковића и да то од њега никада није ни тражио. Салиховић је у августу прошле године смијенио Чорлију са позиције свог замјеника и руководиоца Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ тврдећи да четири године није ништа урадио у предмету против Дудаковића, који је осумњичен за злочине над Србима.

Правни експерт Крстан Симић каже да је Тужилаштво морало донијети тужилачку одлуку, јер је пријава против Дудаковића поднесена још 2006. године.

- Прошло је готово десет година и нема никаквог оправдања што Тужилаштво није подигло оптужницу или одбацило предмет. Једноставно речено до сада је морало донијети одлуку - рекао је Симић.

Подсјетио је да је и као делегат у Дому народа Парламента БиХ критиковао рад Тужилаштва и упозоравао да је дужно да ради на предметима попут овог, јер имају снажне импликације и рефлексије на политичке и друштвене односе. ...

 

Опширније прочитајте у штампаниом или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана