Рута брзе цесте Сарајево-Београд још чека договор

Жељка Домазет
Рута брзе цесте Сарајево-Београд још чека договор

Сарајево - Министри задужени за саобраћај нису успјели јуче у Сарајеву постићи договор о дефинитивној траси брзог пута Сарајево-Београд кроз БиХ, па је закључено да о овој теми до 20. јула буде одржан састанак на вишем нивоу.

На састанку би требало да учествују премијери РС Жељка Цвијановић и ФБиХ Фадил Новалић, те предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић РС рекао је након састанка са колегом из ФБиХ Денисом Ласићем и министром транспорта и комуникација БиХ Исмиром Јуском, да је најбоља варијанта да брза цеста кроз БиХ иде од Сарајева до Вардишта и подсјетио да је Српска у својим стратешким документима и стратегијом развоја планирала градњу те трасе.

- То није спорно никоме, али имају двије варијанте. Једна је из Источног Сарајева, преко Пала, Сокоца, Рогатице и Вишеграда до Вардишта, као и она преко Месића и Горажда. Обје дионице су добре јер повезују људе и државе - рекао је Трнинић.

Истакао је да учесници састанка нису били спремни да на овом састанку понуде заједничко рјешење, али да и није била намјера да се дође до коначног договора него да се иде на виши ниво. Истакао је да је свакако коначна ријеч на ентитетима јер ће они враћати кредите и носити тај терет независно од тога ко ће бити финансијер.

Јуско је казао да ће до идућег састанка припремити информацију о ономе што су јуче размотрили.

- Укључићемо и представнике Европске комисије који праве пројектну документацију у вези са овом рутом - рекао је Јуско.

На питање коју опцију заговара, Јуско је казао да ни по Уставу не може, нити има намјеру да врши притисак или било какав утицај на колеге.

Ласић наводи да Федерација у оптицају има два рјешења.

- Мислимо да нису у колизији и да су оба добра и потребна. Један је повезивање Жепча, Тузле и Бијељине, а други да иде до Ужица уз повезивање Вишеграда и Сарајева, али да не заобиђе Горажде - рекао је Ласић.

Иницијатива за изградњу брзог пута Сарајево - Београд објелодањена је након заједничке сједнице Владе Србије и Савјета министара БиХ у децембру прошле године у Сарајеву.

Финансирање

Исмир Јуско је казао да ће од представника Турске затражити званичну информацију о томе колико новца стоји на располагању за финансирање градње брзог пута од Сарајева до Београда и о начину финансирања пројекта.

Турски инвеститори су крајем прошле године најавили да ће финансирати дио изградње брзе цесте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана