Руска амбасада: Инцкова одлука показала да је ОХР творац дестабилизације у БиХ

ГС
Руска амбасада: Инцкова одлука показала да је ОХР творац дестабилизације у БиХ

САРАЈЕВО - Високи представник Валентин Инцко поднио је оставку и тиме завршио свој мандат и није имао никаква овлашћења за увођење измјена и допуна Кривичног закона БиХ, а посљедње одлуке Народне скупштине Републике Српске су донесене од стране легално изабрано демократског тијела власти.

Саопштила је то Амбасада Руске Федерације у БиХ образлажући зашто је одбила да се придружи изјави амбасадора Управног одбора Савјета за имплементацију Мировног споразума у БиХ (ПИЦ).

-Ако су партнери сматрали Валентина Инцка важећим високим представником, испада да су након 27. маја у БиХ постојала два висока представника, што је апсурдно. Друга тумачења су „језуитска логика“. Полазимо од тога да након 27. маја мјесто високог представника у БиХ остаје празно. Сви они који намјеравају да сарађују с држављанином Њемачке Кристијаном Шмитом, који себе назива високим представником, то чине на властиту одговорност и ризик, јер он нема потребан мандат Савјета безбједности УН-а – истакли су у Руској амбасади.

Напомињу да су се увијек противили употреби „бонских овлашћења“ те да, чак и уз претпоставку да су иста постала темељ одлуке Инцка, чак ни њихово најшире тумачење не даје му за право да се мијеша у активности законодавне власти.

-Штавише, безгранично тумачење „бонских овлашћења“ (тзв. „друге мјере“, дио XI , став 2, тачка ц)  доводи до тога да Инцко има право узети „калашњиков“, отићи у Бањалуку и стријељати све посланике Народне скупштине Републике Српске. И према његовом тумачењу „бонских овлашћења“, он ће бити у праву. Треба ли БиХ такав високи представник? –упитали су у амбасади.

Додали су да је одлука Народне скупштине Републике Српске донесена од стране легално изабраног демократског тијела власти.

- Нема сумње у његову легитимност. Својим волунтаризмом, Валентин Инцко поставља питање – чија је демократија јача: његова или Народне скупштине? Његова или Градског вијећа Мостара? Његова или скупштине Зеничко-добојског кантона? За нас ту нема дилеме – истакли су у Руској амбасади.

Још једном наглашавају  да ПИК не би требао имати никакве везе са 14 услова.

- Ово је питање само БиХ и Европске уније. Ако одређени дио међународне заједнице у БиХ жели послати неки сигнал Сарајеву, они би то слободно могли – као опција – урадити преко изјаве специјалног представника ЕУ у БиХ, којој се, по жељи, амбасадори Управног одбора могу придружити у свом личном својству – напомињу у саопштењу.

Додају да  је „озлоглашени програм 5+2“, посебно његов дио о „позитивној оцјени“ ситуације у БиХ.

-Посљедња одлука Валентина Инцка јасно је и увјерљиво показала да је управо Канцеларија високог представника (ОХР) главни творац дестабилизације у БиХ, и то чини намјерно. Јер свима је било јасно каква ће реакција услиједити након овог непромишљеног корака. Штавише, ОХР подгријава ситуацију не само у БиХ, већ и у цијелој регији. Поставља се питање – је ли могуће у таквим условима замислити да би се неко при здравој памети одлучио да позитивно оцијени стање у БиХ? – кажу у амбасади.

Додају да остају огорченост и жаљење остаје након читања посљедњег пасуса изјаве УО ПИК-а.

-Горчина од самозадовољства и опијености снагом такозване међународне заједнице. Високог представника већ смо споменули. Испоставља се да наши партнери БиХ сматрају немарним студентом који не успјева положити „испите“ и ријешити се међународне супервизије. Више од четврт вијека, суверена држава која је заузимала позицију несталне чланице Савјета безбједности УН-а мора „поновити годину“... Управо из ових разлога ОХР сматрамо кочницом развојног пута БиХ и инсистирамо на његовом безусловном гашењу. То је тај случај када су се предности одавно претвориле у непоправљиве недостатке. Стога – мора бити затворен – нагласили су Амбасади Руске Федерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана