Ruska ambasada: Inckova odluka pokazala da je OHR tvorac destabilizacije u BiH

GS
Ruska ambasada: Inckova odluka pokazala da je OHR tvorac destabilizacije u BiH

SARAJEVO - Visoki predstavnik Valentin Incko podnio je ostavku i time završio svoj mandat i nije imao nikakva ovlašćenja za uvođenje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, a posljednje odluke Narodne skupštine Republike Srpske su donesene od strane legalno izabrano demokratskog tijela vlasti.

Saopštila je to Ambasada Ruske Federacije u BiH obrazlažući zašto je odbila da se pridruži izjavi ambasadora Upravnog odbora Savjeta za implementaciju Mirovnog sporazuma u BiH (PIC).

-Ako su partneri smatrali Valentina Incka važećim visokim predstavnikom, ispada da su nakon 27. maja u BiH postojala dva visoka predstavnika, što je apsurdno. Druga tumačenja su „jezuitska logika“. Polazimo od toga da nakon 27. maja mjesto visokog predstavnika u BiH ostaje prazno. Svi oni koji namjeravaju da sarađuju s državljaninom Njemačke Kristijanom Šmitom, koji sebe naziva visokim predstavnikom, to čine na vlastitu odgovornost i rizik, jer on nema potreban mandat Savjeta bezbjednosti UN-a – istakli su u Ruskoj ambasadi.

Napominju da su se uvijek protivili upotrebi „bonskih ovlašćenja“ te da, čak i uz pretpostavku da su ista postala temelj odluke Incka, čak ni njihovo najšire tumačenje ne daje mu za pravo da se miješa u aktivnosti zakonodavne vlasti.

-Štaviše, bezgranično tumačenje „bonskih ovlašćenja“ (tzv. „druge mjere“, dio XI , stav 2, tačka c)  dovodi do toga da Incko ima pravo uzeti „kalašnjikov“, otići u Banjaluku i strijeljati sve poslanike Narodne skupštine Republike Srpske. I prema njegovom tumačenju „bonskih ovlašćenja“, on će biti u pravu. Treba li BiH takav visoki predstavnik? –upitali su u ambasadi.

Dodali su da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske donesena od strane legalno izabranog demokratskog tijela vlasti.

- Nema sumnje u njegovu legitimnost. Svojim voluntarizmom, Valentin Incko postavlja pitanje – čija je demokratija jača: njegova ili Narodne skupštine? Njegova ili Gradskog vijeća Mostara? Njegova ili skupštine Zeničko-dobojskog kantona? Za nas tu nema dileme – istakli su u Ruskoj ambasadi.

Još jednom naglašavaju  da PIK ne bi trebao imati nikakve veze sa 14 uslova.

- Ovo je pitanje samo BiH i Evropske unije. Ako određeni dio međunarodne zajednice u BiH želi poslati neki signal Sarajevu, oni bi to slobodno mogli – kao opcija – uraditi preko izjave specijalnog predstavnika EU u BiH, kojoj se, po želji, ambasadori Upravnog odbora mogu pridružiti u svom ličnom svojstvu – napominju u saopštenju.

Dodaju da  je „ozloglašeni program 5+2“, posebno njegov dio o „pozitivnoj ocjeni“ situacije u BiH.

-Posljednja odluka Valentina Incka jasno je i uvjerljivo pokazala da je upravo Kancelarija visokog predstavnika (OHR) glavni tvorac destabilizacije u BiH, i to čini namjerno. Jer svima je bilo jasno kakva će reakcija uslijediti nakon ovog nepromišljenog koraka. Štaviše, OHR podgrijava situaciju ne samo u BiH, već i u cijeloj regiji. Postavlja se pitanje – je li moguće u takvim uslovima zamisliti da bi se neko pri zdravoj pameti odlučio da pozitivno ocijeni stanje u BiH? – kažu u ambasadi.

Dodaju da ostaju ogorčenost i žaljenje ostaje nakon čitanja posljednjeg pasusa izjave UO PIK-a.

-Gorčina od samozadovoljstva i opijenosti snagom takozvane međunarodne zajednice. Visokog predstavnika već smo spomenuli. Ispostavlja se da naši partneri BiH smatraju nemarnim studentom koji ne uspjeva položiti „ispite“ i riješiti se međunarodne supervizije. Više od četvrt vijeka, suverena država koja je zauzimala poziciju nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN-a mora „ponoviti godinu“... Upravo iz ovih razloga OHR smatramo kočnicom razvojnog puta BiH i insistiramo na njegovom bezuslovnom gašenju. To je taj slučaj kada su se prednosti odavno pretvorile u nepopravljive nedostatke. Stoga – mora biti zatvoren – naglasili su Ambasadi Ruske Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana