РС није радила против транспортне заједнице

Маријана Миљић
РС није радила против транспортне заједнице

Бањалука - РС не сноси кривицу што БиХ није приступила транспортној заједници југоисточне Европе, а да би то било учињено, у БиХ мора постојати дијалог уз потпуно уважавање свих актера тог процеса, изјавила је јуче премијерка РС Жељка Цвијановић.

Она је послије састанка са шефом Делегације Европске уније у БиХ Ларсом Гунаром Вигемарком у Бањалуци рекла да унутрашњи договори у БиХ изостају, јер нема комуникације и сарадње, а камоли да буде испоштовано све што је потребно да би били дефинисани одређени ставови.

- Питање транспортне заједнице биће рјешавано само разговором. РС није крива што није дошло до реализације тог уговора, јер је позивала на разговоре. Не постоје проблеми на релацији Бањалука - Брисел. Српска жели да БиХ буде дио ЕУ. Испунили смо своје обавезе још прије пола године, а то ћемо радити и даље - додала је Цвијановићева.

Влада РС инсистира на томе да буде усаглашаван заједнички став и да га по систему ротације у транспортној заједници представљају надлежни министри, а не само један ниво власти.

- Наши закључци идентификовали су проблеме као што су неприхватљива рјешења у жељезничком саобраћају и тотална либерализација тржишта која може да се деси, али смо при томе истакли да не можемо бити сами и другачији у односу на регију. Ако они преживе и ми ћемо - казала је Цвијановићева.

Нагласила је да је неозбиљно и неодговорно да се два дана прије конференције на којој је требало да буде потписан уговор појави прича о транспортној заједници, а да је остало неријешено питање унутрашње координације, дефинисања ставова и њихове презентације.

Вигемарк је нагласио да се нада да ће уз добру политичку вољу бити постигнут договор да БиХ приступи транспортној заједници.

- То се односи и на друге реформске мјере и на Закон о акцизама, за које мора бити нађено рјешење. Присутан је застој у реформама. Став ЕУ је да домаће власти саме морају ријешити реформска питања, јер у противном успоравају европски процес. За нас је неприхватљиво да било која страна каже да није могућ договор и да пасивно сједе и чекају разрјешење ситуације. Суштина подношења апликације БиХ за чланство у ЕУ је одговорно лидерство и дјеловање - рекао је Вигемарк.

Нагласио је да они не бране ниједну страну, већ позивају домаће лидере да координишу своје ставове, посебно када је у питању наступ БиХ на међународној сцени, јер је срамотно да тога нема.

- ЕУ инсистира и на заједничкој стратегији енергетике, заштите природе и запошљавања, јер је то обавеза на европском путу. Потребно је у свим тим активностима имати на уму надлежност свих органа власти - навео је Вигемарк.

БиХ је на самиту земаља западног Балкана који је недавно одржан у Трсту била једина земља региона која није ставила потпис на уговор о приступању транспортној заједници југоисточне Европе. Савјет министара БиХ прво није прихватио приједлог уговора због противљења министара из Српске који су свој став објаснили негативним мишљењем Владе РС. Влада РС донијела је потом одлуку да ће прихватити уговор под условом да ставови БиХ буду усаглашени и дио одредби прецизиран. Уочи почетка самита на телефонској сједници министри су гласали о уговору, али није било већине.

Министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско рекао је јуче да очекује да БиХ у септембру потпише уговор.

- Уласком у транспортну заједницу БиХ може остварити само корист. Спреман сам да са ентитетским ресорним министрима радим на пројектима, како новац који припада БиХ не би пропао - казао је Јуско.

Брзи пут

Жељка Цвијановић је истакла да морају разговарати и о траси брзог пута Сарајево - Београд.

- За Српску је приоритет траса која је дефинисана у Транспортној стратегији РС. Не знам да ли Турска има неког утицаја на избор трасе, али би они свакако требало да изнесу конкретнији став о начину своје подршке, коју су најавили - казала је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана